Ξάνθη: Μια «παράσταση» γεμάτη προβληματισμούς από τους ανθρώπους των Τεχνών [βίντεο, φωτογραφίες]

Καλλιτέχνες, εικαστικοί, τεχνικοί και εργαζόμενοι οι οποίοι -άμεσα και έμμεσα- σχετίζονται με τον Πολιτισμό πραγματοποίησαν μια ειρηνική διαμαρτυρία, τηρώντας τις αποστάσεις μεταξύ τους, αλλά μένοντας κοντά στην αγωνία για την ίδια την επιβίωσή τους

Μια μαζική σιωπηλή, αλλά γεμάτη από «κραυγή αγωνίας» διαμαρτυρία πραγματοποίησαν την Πέμπτη 7 Μαΐου 2020 στο κέντρο της Ξάνθης εργαζόμενοι και εργαζόμενες που σχετίζονται -άμεσα και έμμεσα- με τον Πολιτισμό και τις Τέχνες.

Τηρώντας τα… πρωτόκολλα τα οποία αφορούν τα μέτρα για τον περιορισμού του κορονοϊού, δήλωσαν με την πολυπληθή παρουσία τους ότι η εργασία την οποία προσφέρουν δεν είναι χόμπι, αλλά δουλειά και ζήτησαν ουσιαστική στήριξη για την επιβίωσή τους, για την επιβίωση των ίδιων των Τεχνών και του Πολιτισμού.

Η ανακοίνωση των καλλιτεχνών

Η υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και πάρα πολλές χώρες στον παγκόσμιο χάρτη, επέφερε δραματικές οικονομικές -και όχι μόνο- συνέπειες για πολλούς επαγγελματικούς κλάδους και εργαζόμενους. Η καθολική απαγόρευση κάθε πολιτιστικής εκδήλωσης και το κλείσιμο των χώρων εργασίας καλλιτεχνών και τεχνικών (θέατρα, συναυλιακοί χώροι, κινηματογράφοι κ.ά), λόγω των έκτακτων συνθηκών, δεν συνοδεύτηκε από κανένα ουσιαστικό κυβερνητικό μέτρο στήριξης των χιλιάδων ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν στις ήδη αντίξοες επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες του εργασιακού κλάδου  της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Οι εργαζόμενοι στις Τέχνες (σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτές, make up artists,παραγωγοί, υπεύθυνοι γραφείων τύπου και επικοινωνίας, αφηγητές, κουκλοπαίκτες, καραγκιοζοπαίκτες) έχουμε αναγκαστεί να αναστείλουμε όλες τις εργασίες μας πλέον επ’ αόριστον και το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις μας, δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας.

Μετά από κίνηση πρωτοβουλίας κάποιων καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε -μέσα από την πλατφόρμα επικοινωνίας κοινωνικού δικτύου (Facebook)- η «Πρωτοβουλία των εργαζομένων στις Τέχνες»// Support Art Workers (δείτε εδώ την Ομάδα), η οποία μέσα σε λίγες μέρες δημιούργησε ένα μεγάλο κλίμα συσπείρωσης των ανθρώπων του πολιτισμού. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια αυθόρμητη, συσπειρωτική -ανεξάρτητη από κομματικές παρατάξεις- αντίδραση στην απαξίωση εργαζομένων της Τέχνης, αλλά και του Πολιτισμού συνολικά.

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων στις Τέχνες-Ξάνθη, στηρίζει την πανελλαδική ημέρα δράσης στις 7 Μαΐου πραγματοποιώντας τη δική της δράση στις 19:00 στην Κεντρική Πλατεία, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στηρίζουμε όλους τους εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα.

Στηρίζουμε τα καλέσματα των αρμόδιων Σωματείων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, αλλά και το κοινό της πόλης να παρευρεθούν, ενδυναμώνοντας τη δράση και στηρίζοντας τα αιτήματά μας. Συγκεντρωνόμαστε σε μια ειρηνική διαμαρτυρία για τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν.

Τέλος να διευκρινιστεί ότι μετέχουμε στον πανελλαδικό συντονισμό των πρωτοβουλιών που έχουν δημιουργηθεί και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούμε τα υπάρχοντα Σωματεία, που βρίσκονται σε διάλογο με τους φορείς.

Η Τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας!

Δείτε βίντεο από τη δράση