Κορονοϊός, Ελλάδα: 6 νέα κρούσματα, κανένας νέος θάνατος

151 παραμένει ο αριθμός των νεκρών από τον ιό στη χώρα - Οι τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις της Πολιτείας

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής 10 Μαΐου 2020, 6 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2716. Δεν καταγράφτηκε κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο με τους νεκρούς να παραμένουν στους 151.

Σημειώνεται ότι η ενημέρωση των ιατρικών συντακτών δεν έγινε από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρη Τσιόδρα αλλά από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού (ΔΥΓ) του ΓΕΑ, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1364 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επίσης 30 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 10 (33%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Θετικό είναι το γεγονός ότι 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Σχετικά με τους θανάτους οι 40 ήταν γυναίκες (26,5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 98.877 κλινικά δείγματα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγεωργίου οι κοινωνίες πλην ελαχίστων εφάρμοσαν μέτρα και γι’ αυτό η επιδημία έχει αρχίσει να εμφανίζει μια κάμψη.

Ο λοιμωξιολόγος απευθύνθηκε σε γονείς και παιδιά, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων επιστρέφουν στα σχολεία. Ουσιαστικά επανέλαβε τις συστάσεις για τη διατήρηση της υγιεινής ώστε να μην μετεξελιχθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε χώρους διασποράς του ιού.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντζαμάνης ανέφερε πως η Ελλάδα πλέον κερδίζει και το στοίχημα των τεστ και πλέον διενεργούνται πολλοί έλεγχοι, στους πληθυσμούς που κρίνεται ότι πρέπει να γίνεται. Μάλιστα ο κ. Χατζηγεωργίου συμπλήρωσε ότι σήμερα, διευρύνθηκαν περαιτέρω οι ενδείξεις για τη διεξαγωγή τεστ και εντάσσονται και νέες ομάδες πληθυσμών που εντάσσονται στους δειγματοληπτικούς μοριακούς ελέγχους.