Γονείς ΑΜ-Θ: «ΟΧΙ» στις κάμερες στα σχολεία!

Η Ομοσπονδία Γονέων ΑΜ-Θ καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε «ανυπακοή» και σε συμμετοχή σε επικείμενες διαμαρτυρίες κατά του μέτρου του Υπουργείου Παιδείας

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η επιλογή της Κυβέρνησης να προωθήσει τη χρήση καμερών κατά την ώρα διδασκαλίας για να μεταδίδεται το μάθημα στα παιδιά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μαθητές, καθηγητές, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, γονείς, κοινωνικοί φορείς, κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά ακόμα και η ΔΑΚΕ (η συνδικαλιστική παράταξη εκπαιδευτικών της ΝΔ ) αντιδρούν. Θέτουν ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και παιδαγωγικούς λόγους στη διατύπωση των διαφωνιών τους.

Με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης προβλέπεται πως «είναι δυνατή η, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία είτε λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής είτε για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός. Η ταυτόχρονη διδασκαλία σε μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν στο μάθημα με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση επιδημικών νόσων».

Κάθετα αντίθετη στη χρήση καμερών στις σχολικές αίθουσες δηλώνει και η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καταγγέλλοντας σε ανακοίνωσή της ότι το Υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να μετατρέψει τα σχολικά μαθήματα σε… «Big Brother»!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ομοσπονδίας Γονέων ΑΜ-Θ.

Δεν θα γίνουν τα παιδιά μας πρωταγωνιστές σε τηλεοπτικό show

«Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, το Υπουργείο Παιδείας, σαν τον κλέφτη με τα σχολεία ακόμα κλειστά, έφερε για ψήφιση τροπολογία (στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου!!!) που προβλέπει την ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία και τη ζωντανή αναμετάδοση της από την τάξη.

Αυτή η ρύθμιση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ασύγχρονη και σύγχρονη).

Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν καταγράφεται, δεν μαγνητοσκοπείται αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Την ίδια στιγμή αφήνει τα παιδιά μας ανυπεράσπιστα μπροστά σε οποιονδήποτε “καλοθελητή”.

Πώς προστατεύονται για παράδειγμα τα παιδιά μας αν μια αφελής απάντηση ενός μαθητή γίνει viral και τον κυνηγάει σε όλη του ζωή;

Πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να διαχειριστεί ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν εντός της τάξης, χωρίς το φόβο αυτά να γίνουν βούκινο;

Θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην εκπαιδευτική συμπεριφορά και στην ψυχολογία των μαθητών, δεδομένου ότι η στάση των παιδιών αλλάζει, τροποποιείται όταν γνωρίζουν ότι τους καταγράφει μια κάμερα.

Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία σύνθετη υπόθεση που δεν είναι για live streaming. Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να λογαριάζει τίποτα μετατρέπει τα σχολικά μαθήματα σε «big brother».

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της περιοχής Αν. Μακεδονίας Θράκης μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να εκφράσουν την αντίθεσή τους και τη μη εφαρμογή της τροπολογίας αυτής στην πράξη. Επίσης τους καλούμε σε συμμετοχή στις διαμαρτυρίες που έχουν προκηρύξει οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών την Τετάρτη 13 Μαΐου σε μια σειρά πόλεις της περιοχής μας.