Θέμης Καλπακίδης: Να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ελέγχου στον Βιολογικό των Φιλίππων

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΚΑΠ ζητά από τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να καθησυχάσει φορείς και κατοίκους της περιοχής για την «έντονη δυσοσμία» που υπάρχει εδώ και καιρό

Σε αυτοψία και δειγματοληψία από τον Βιολογικό Καθαρισμό των Φιλίππων προχώρησε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας μετά από αναφορά που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης Θέμης Καλπακίδης.

Ο κ. Καλπακίδης προχώρησε στην ενέργεια αυτή μετά από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής για δυσοσμία στην περιοχή πλησίον του Βιολογικού, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Αντιπλίτευσης αναφέρει επίσης ότι η Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καβάλας δεν του έχει παραδώσει συγκεκριμένα στοιχεία που έχει ζητήσει, ενώ ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων της αρμόδιας Υπηρεσίας της ΠΕ Καβάλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Καλπακίδη.

Η προστασία της Ζωής μας, του περιβάλλοντος και της περιουσίας όλων των δημοτών, θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της κάθε Δημόσιας Επιχείρησης…

«Μετά από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων λόγω της έντονης δυσοσμίας για μακρό χρονικό διάστημα πλησίον του Βιολογικού Καθαρισμού των Φιλίππων, φαινόμενο το οποίο διεπίστωσα προσωπικά και εγώ, προχώρησα στην κατάθεση αναφοράς στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, μετά από την αναφορά που κατατέθηκε, προχώρησε σε αυτοψία και δειγματοληψία από τον τόπο του Βιολογικού για να διερευνήσει τα αίτια της δυσοσμίας, την ποιότητα επεξεργασίας αλλά το βασικότερο αν συντρέχει κίνδυνος προς την κοινότητα ή απλά είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο.

Κατά την παρουσία μου στις εγκαταστάσεις του βιολογικού με διαβεβαίωσαν, κυρίως υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΚ ότι ο Βιολογικός λειτουργεί σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που απαιτούνται από τον Νόμο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση που είχα λάβει κατά τη διενέργεια της αυτοψίας, τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας θα πρέπει σήμερα να έχουν ήδη φτάσει στη ΔΕΥΑΚ.

Στο πλαίσιο ενημέρωσης αλλά και εφησυχασμού των κατοίκων της περιοχής ζητώ να δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα, καθώς σύμφωνα και με τις προφορικές διαβεβαιώσεις των υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΕΥΑΚ, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Πέραν τούτου, εδώ και περισσότερο από δύο μήνες κατέθεσα γραπτό αίτημα στην ΔΕΥΑΚ για να μου δώσουν μητρώο εργασιών-αλλαγών και συντηρήσεων του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Βιολογικού Καθαρισμού των τελευταίων ετών. Δυστυχώς με το πρόσχημα του φόρτου εργασίας δεν έχουν καταφέρει να απαντήσουν μέχρι σήμερα.

Πιστεύω πως η προστασία της Ζωής μας, του περιβάλλοντος και της περιουσίας όλων των δημοτών Καβάλας πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος της κάθε Δημόσιας Επιχείρησης, ευελπιστώ και της ΔΕΥΑ Καβάλας».

Καλπακίδης Θεμιστοκλής
Δημοτικός Σύμβουλος ΚΑΠ