Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Καβάλας: Είναι άδικο άνθρωποι με ομοειδή επαγγελματική σχέση να βρίσκονται σε αντιπαράθεση

Το Σωματείο ξεκαθαρίζει ότι η σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικής με ένταξη όλων των Νοσηλευτών ΠΕ,ΤΕ, ΔΕ είναι αναγκαία νομικά και ηθικά με σεβασμό στις διακριτές εκπαιδευτικές διαφορές

Με επιστολή του προς τους 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας επισημαίνει τα λειτουργικά προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τη «Σύσταση δύο κλάδων νοσηλευτικού προσωπικού», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «μόνον διχασμό στους Νοσηλευτές και λειτουργικά προβλήματα στις υγειονομικές μονάδες θα επιφέρει».

Η ανακοίνωση-επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καβάλας

ΠΡΟΣ: ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΜΑΚΑΡΙΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ

ΚΟΙΝ.: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «ΣΥΣΤΑΣΗ ΔΥΟ ΚΛΑΔΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ»

Κύριοι-Κυρία

Το αίτημα για τη δημιουργία Ειδικού Επαγγελματικού Κλάδου αποτελεί διαχρονικό αίτημα σύσσωμης της Νοσηλευτικής Κοινότητας της χώρας. Ωστόσο, από τους 15.000 περίπου Νοσηλευτές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπηρετούν στο ΕΣΥ η Ελληνική Νοσηλευτική Κοινότητα απαρτίζεται επιπλέον από 17.000 Νοσηλευτές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 2.500 Μαίες-τές και 2.000 Επισκέπτριες-ες Υγείας.

Όπως εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό, από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία δύο κλάδων Νοσηλευτικής, στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης, επικρατεί τεράστια αναστάτωση, ανησυχία και αβεβαιότητα διότι η τυχόν υλοποίηση θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα λειτουργικά προβλήματα σε όλες ανεξαιρέτως τις δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, ιδιαιτέρως δε σε Νοσοκομεία της Περιφέρειας όπου οι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοσηλευτές υπερέχουν αριθμητικά σε μεγάλο βαθμό, εδώ και δεκαετίες παρέχουν υπηρεσίες αντικαθιστώντας και υποκαθιστώντας τους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νοσηλευτές στην 24ωρη εφημέρευση των Νοσοκομείων διότι, αριθμητικά, είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη όλων των βαρδιών.

Η σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικής με ένταξη όλων των Νοσηλευτών ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ είναι αναγκαία νομικά και ηθικά με σεβασμό στις διακριτές εκπαιδευτικές διαφορές.

Βάση των στοιχείων του ΟΟΣΑ η έλλειψη Νοσηλευτών στα Νοσοκομεία ανέρχεται στο 45% και οι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοσηλευτές επιτελούν το 70% του πραγματικού νοσηλευτικού έργου υπό τις παρούσες συνθήκες.

Κύριοι-Κυρία

Είναι οξύμωρο, μετά τα χειροκροτήματα, και άδικο, άνθρωποι με ομοειδή επαγγελματική σχέση να βρίσκονται σε διαδικασία αντιπαράθεσης εξαιτίας της προχειρότητας και της επιπολαιότητας που κάποιοι αντιμετωπίζουν διαχρονικά προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με τις αποφάσεις τους.

Σας καλούμε με παρέμβασή σας στην ηγεσία του Υπουργείου να αποτρέψετε την δημιουργία δύο κλάδων νοσηλευτικής που μόνον διχασμό στους Νοσηλευτές και λειτουργικά προβλήματα στις υγειονομικές μονάδες θα επιφέρει.