Εκπαιδευτικοί της Καβάλας είπαν ΟΧΙ στο νομοσχέδιο για την Παιδεία [φωτογραφίες]

«Η υπουργός έκανε μία αναδίπλωση, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι, θέλουμε την πλήρη απόσυρση όλης της τροπολογίας»-Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως για την Παιδεία

Στην πλατεία Καπνεργάτη δόθηκε το ραντεβού των εκπαιδευτικών της Καβάλας όλων των βαθμίδων οι οποίοι συμμετείχαν σε διαμαρτυρία με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου Κεραμέως και της τροπολογίας που επιτρέπει την live stream βιντεοσκόπηση των μαθημάτων. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τετάρτης 13 Μαΐου 2020 σε όλη τη χώρα από τις διδασκαλικές ομοσπονδίες και τις κατά τόπους ΕΛΜΕ.

Στην συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας, Τάσος Ιωαννίδης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καβάλας, Σωτήρης Τότης και εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Ποιμενίδης, ενώ το «παρών» έδωσε και η βουλευτής Καβάλας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.

Στις δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ο Τάσος Ιωαννίδης υπογράμμισε: «Έχουμε σήμερα δύο θέματα βασικά, είμαστε εδώ στην πλατεία Καπνεργάτη, είναι και η ΕΛΜΕ Καβάλας, όπως και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας. Τα δύο θέματα που μας απασχολούν αυτό το διάστημα είναι το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε για διαβούλευση η κυβέρνηση και βέβαια έχει τελειώσει η διαβούλευση από τις 6 Μαΐου. Το δεύτερο θέμα μας -είναι πολύ μεγάλο θέμα και αυτό- είναι η τροπολογία η οποία κατατέθηκε για την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων. Εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτήν την τροπολογία. Ήδη από ό,τι ξέρουμε, η υπουργός έχει κάνει μία αναδίπλωση, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Εμείς θέλουμε την πλήρη απόσυρση όλης αυτής της τροπολογίας και αυτής της διάταξης. Είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτό».

Ερωτώμενος για το αν τα Δημοτικά Σχολεία πρέπει να ξαναλειτουργήσουν είπε ότι «καλό είναι να μην ξαναλειτουργήσουν. Δηλαδή ήδη οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, αυτό έχει σχέση με την πανδημία που ελπίζουμε να βρίσκεται σε ύφεση, τα σχολεία για να λειτουργήσουν πρέπει να υπάρχουν ειδικοί όροι. Οι γονείς και αυτοί είναι αντίθετοι στο άνοιγμα των σχολείων, αυτό το βλέπουμε και από τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στα σχολεία τους και μιλάω για τη Γ’ Λυκείου όπου μόνο ένα 10% έχει πάει στα σχολεία και το ίδιο θα δούμε τώρα και αυτήν τηΝ εβδομάδα που θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και οι άλλες δύο τάξεις των Λυκείων. Πάντως πιστεύω ότι τα Δημοτικά δεν θα ανοίξουν».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, Βασίλης Ποιμενίδης υπογράμμισε πως «είναι η περιβόητη διάταξη για τις κάμερες που θέλουν να μετατρέψουν το σχολείο σε τηλεοπτικό σόου, σε Big Brother, ήταν μία πράξη η οποία βρίσκει σύσσωμη απέναντί της την κοινωνία, όπως είναι και δηλωτικό το πώς πήγαν να το φέρουν, σε ένα παντελώς άσχετο νομοσχέδιο ξανά μανά σαν τον κλέφτη μέσα στο σκοτάδι. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτό, είναι όλα όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο για την Εκπαίδευση, όπως για το νηπιαγωγείο που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του και το μετατρέπουν σε σχολείο, χτυπάνε το μάθημα της γλώσσας και όχι μόνο στο Δημοτικό, βάζοντας δύο ώρες αγγλικά στην πρώτη και δευτέρα Δημοτικού. Με το εργαστήρι δεξιοτήτων, το πειραματικό εργαστήρι, ανοίγουν διάπλατα τους δρόμους για να μπουν οι επιχειρήσεις μέσα και να μας λένε το τι θα πρέπει να διδάξουμε. Προσαρμόζουν πλήρως την εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς, διαλύουν τον μορφωτικό χαρακτήρα του Λυκείου, επαναφέρουν θεσμούς όπως η διαγωγή του παιδιού, γυρνώντας μας δεκαετίες ολόκληρες πίσω. Όλο αυτό το τερατούργημα θα βγάλει -ήδη έχει αρχίσει και βγάζει- τους εκπαιδευτικούς στους δρόμους και όχι μόνον τους εκπαιδευτικούς, αλλά και σύσσωμη την Ελληνική κοινωνία. Τους λέμε ότι δεν θα περάσει».