Σε μόνιμο «συναγερμό» ο Ελληνικός Στρατός στον Έβρο-Κινητικότητα από την Τουρκική πλευρά

Η Ελληνική Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Τουρκίας σε Έβρο και Αιγαίο-«Δεν μπορεί να συνεχίζουμε συνεχώς με προκλήσεις και δεν μπορεί συνεχώς να έχουμε τέτοιου είδους διαδικασίες» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Συναγερμός σήμανε την Τετάρτη 13 Μαΐου 2020 στον Έβρο, μετά τις τελευταίες κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr Τουρκικά στρατεύματα προωθήθηκαν κοντά στο ελληνικό έδαφος στην περιοχή κοντά στο Πέταλο Έβρου και τις Φέρες.

Τις τελευταίες 3 ημέρες παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα στην περιοχή, ενώ τα ξημερώματα της Τετάρτης 13 Μαΐου 2020 υπήρξε μεγάλη συγκέντρωση ενόπλων Τούρκων στο Πέταλο, σε περιοχή που σχεδόν εφάπτεται στα ελληνικά σύνορα.

Στο Δ’ ΣΣ σήμανε συναγερμός όλη τη νύχτα και ενισχύθηκαν οι δυνάμεις τόσο του Στρατού όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ του Armyvoice.gr αναφέρουν ότι «η κατάσταση είναι στατική και ελεγχόμενη».

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Θράκη ΝΕΑ η Τουρκία έστειλε Στρατό στην περιοχή του Μελισσοκομείου στις Φέρες, σε σημείο όπου έχει γίνει ευθυγράμμιση του ποταμού, ενώ το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα είχε προχωρήσει σε εργασίες καθαρισμού, για να μην αποτελεί εύκολο πέρασμα για τους διακινητές. Οι Τούρκοι παρέμειναν για ώρα στο σημείο, όμως απομακρύνθηκαν χωρίς να υπάρξουν κάποια προβλήματα ή να καταγραφεί κάποια προκλητική συμπεριφορά.

Παράλληλα, την Τρίτη 12 Μαΐου 2020 ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε καθαρά ότι η υβριδική απειλή στον Έβρο θα επαναληφθεί. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Akit ΤV δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει κάτι για την Άγκυρα στο προσφυγικό. «Αυτήν τη στιγμή συνεχίζεται η πολιτική μας των ανοιχτών συνόρων στο προσφυγικό. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να φύγει στην Ευρώπη, δεν τον εμποδίζουμε. Όμως λόγω της πανδημίας οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν και επιβαρύνθηκε το προσφυγικό κύμα», ανέφερε ο ίδιος.

Φέρες: Οχυρωματικά έργα στο ποτάμι

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η περιοχή η οποία βρίσκεται ανατολικά από τις Φέρες και κατά την περίοδο των γεγονότων στις Καστανιές, είχε γίνει στόχος των Τούρκων, οι οποίοι επιχείρησαν να στήσουν μηχανισμό για να περάσουν μετανάστες και πρόσφυγες από εκεί στην Ελλάδα, αλλά δεν το κατάφεραν. Αμέσως μετά τη λήξη των επεισοδίων η Ελλάδα ξεκίνησε οχυρωματικά έργα στην περιοχή, κάτι το οποίο προκάλεσε τον εκνευρισμό των Τούρκων.

Στέλιος Πέτσας: «Δεν μπορεί να συνεχίζουμε συνεχώς με προκλήσεις»

«Η προκλητικότητα σταματάει στην αποφασιστικότητα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο δελτίο ειδήσεων των 19:00 στην ΕΡΤ1 το απόγευμα της Τετάρτης 13 Μαΐου 2020 απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για επανάληψη επεισοδίων από την πλευρά της Τουρκίας π.χ. στον Έβρο ή κάπου αλλού.

«Αυτό κάναμε στον Έβρο πριν από 2 μήνες όταν χρειάστηκε», τόνισε και πρόσθεσε: «Φυλάξαμε τα σύνορά μας που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης και στείλαμε ένα μήνυμα παντού στον κόσμο ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «πρώτοι εμείς θέλουμε να έχουμε κανόνες καλής γειτονίας και να σέβονται όλοι στην περιοχή μας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η προσπάθεια όμως αυτή θέλουμε να έχει από την Τουρκία την ανάλογη ανταπόκριση».

«Δεν μπορεί να συνεχίζουμε συνεχώς με προκλήσεις και δεν μπορεί συνεχώς να έχουμε τέτοιου είδους διαδικασίες, όπως τις υπερπτήσεις ή τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Επομένως οι κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, πρώτα έχουν αποδέκτη την Τουρκία που πρέπει να τους σέβεται», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις κινήσεις της Τουρκίας τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο.

*Φωτογραφία αρχείου