Το «αιματοβαμμένο» δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου [φωτογραφίες]

Μια συμβολική κίνηση η οποία προκάλεσε δέος, αλλά και συγκίνηση-Εκδηλώσεις μνήμης χωρίς μαζική παρουσία κόσμου ελέω κορονοϊού

Ο απανταχού Ελληνισμός τίμησε την Τρίτη 19 Μαΐου 2020 την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου. Στην Αλεξανδρούπολη φωταγωγήθηκε με κόκκινο φως η πρόσοψη του δημαρχιακού μεγάρου, προκαλώντας δέος, αλλά και συγκίνηση για τον ξεριζωμό, τον διωγμό και τις δολοφονίες τις οποίες υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου από τους Νεότουρκους.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συμβολικές εκδηλώσεις μνήμης για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, με λίγο κόσμο, με δεδομένο ότι δεν επιτρέπονται μαζικές εκδηλώσεις, όπως επιτάσσουν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Εκδήλωση μνήμης είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί και στην Καβάλα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από φορείς και συλλόγους, αλλά όχι μαζικού χαρακτήρα, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ελέω των προαναφερόμενων συνθηκών.