Ο Δήμος Καβάλας απαντά στον «Αίσωπο» για την αναβολή των στειρώσεων αδέσποτων ζώων

Ο κορονοϊός «έφαγε» την εθελοντική δράση της Οργάνωσης «Vets in Action» - Τι υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή - Για «απαξίωση» κάνει λόγο το Φιλοζωικό Σωματείο

Πάνω από 200 αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, επρόκειτο να στειρωθούν στην Καβάλα μέσα από μια πρωτοβουλία-σύμπραξη του Δήμου, του Φιλοζωικού Σωματείου «Αίσωπος» και της Οργάνωσης «Vets in Action». Τελικώς, η δράση αυτή δεν δύναται να πραγματοποιηθεί λόγω περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού που συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ, όπως ενημερώνει η Δημοτική Αρχή.

Η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας απαντά με ανακοίνωσή της σε ανάρτηση του «Αισώπου» που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουνίου 2020 όπου οι υπεύθυνοι του Φιλοζωικού Σωματείου έκαναν λόγο για «αδυναμία συνεννόησης» και για «άγνωστους λόγους» αναβολής των μαζικών στειρώσεων των αδέσποτων ζώων.

Διαβάστε την ανακοίνωση-απάντηση στον «Αίσωπο» του Δήμου Καβάλας και αμέσως παρακάτω την αρχική ανάρτηση του Φιλοζωικού Σωματείου.

Δήμος Καβάλας: Δεν μπορούμε συνειδητά να παρανομήσουμε…

«Με έκπληξη διαβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιουνίου 2020 η διοίκηση του Φιλοζωικού Σωματείου «Αίσωπος», σχετικά με την αναβολή του προγράμματος στείρωσης των αδέσποτων ζώων της περιοχής μας, σε συνεργασία του Δήμου Καβάλας με τη οργάνωση «VETS IN ACTION».

Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ενημέρωση τόσο των μελών του εν λόγω φορέα όσο και της κοινής γνώμης, οφείλουμε να παραθέσουμε την αλληλουχία των γεγονότων που επισυνέβησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, αφού ευχαρίστησε τους υπεύθυνους του Σωματείου για την πρωτοβουλία τους και τη διαχρονικά αγαστή σχέση που έχουν αναπτύξει με τις δημοτικές υπηρεσίες για την προστασία των αδέσποτων ζώων, υποσχέθηκε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πραγματοποίησης της συγκεκριμένης δράσης, εξετάζοντας το ενδεχόμενο εξαίρεσης των στελεχών της οργάνωσης VETS IN ACTION από την εφαρμογή των κανόνων περιορισμού των μετακινήσεων που έχει επιβάλλει η πολιτεία για να αποτραπεί πιθανή εξάπλωση του κορονοϊού.

Ωστόσο, από την επικοινωνία που είχαν οι συνεργάτες του Δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη με την αρμόδια διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην Αθήνα και τους εκπροσώπους των ελεγκτικών μηχανισμών στην Καβάλα (Αστυνομική Διεύθυνση) και στον συνοριακό σταθμό Εξοχής (Κάτω Νευροκοπίου), κατέστη σαφές ότι δικαίωμα εισόδου στη χώρα μας διατηρούν όσοι έχουν συγκεκριμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις ή διαθέτουν μόνιμη κατοικία στα όρια της ελληνικής επικράτειας, ενώ, ακόμη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρει το ΦΕΚ 2089 της 31 Μαΐου 2020 (Αριθμ. Δ1α/ΓΠ. Οικ. 33470), τα πρόσωπα που θα εισέλθουν στη χώρα από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής (συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της ΕΕ), τίθενται υποχρεωτικά σε καθεστώς καραντίνας για διάστημα επτά (7) ημερών από την άφιξή τους.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου 2020 εθελοντική δράση, παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση του Δήμου Καβάλας, ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί, καθώς δεν μπορούμε συνειδητά να παρανομήσουμε, παρακάμπτοντας τις ευρέως γνωστές κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Το αποτέλεσμα των προσπαθειών μας γνωστοποιήθηκε άμεσα στη διοίκηση του Φιλοζωικού Σωματείου «Αίσωπος» και δη στην Πρόεδρο του, την κ. Αβραμίδου, και στην εκπρόσωπο της οργάνωσης «VETS IN ACTION» στην Ελλάδα, προκειμένου να ενημερωθεί η ομάδα των Βούλγαρων κτηνιάτρων που επρόκειτο να επισκεφθεί την Καβάλα.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν αποσύρει το ενδιαφέρον της για το πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων ζώων και παραμένει στη διάθεση των διοργανωτών για την υλοποίησή του μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Αίσωπος: Μας έχει κουράσει η απαξίωση…

«Δυστυχώς τα νέα που θα σας ανακοινώσουμε δεν είναι ευχάριστα. Οι στειρώσεις που με τόσο κόπο παλέψαμε να γίνουν, τελικά ακυρώνονται! Οι λόγοι αυτής της ακύρωσης δε μας εξηγήθηκαν ποτέ επίσημα από το δήμο Καβάλας, αν και μέχρι τώρα πασχίζαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με το δήμαρχο, μήπως και τελευταία στιγμή μπορέσουμε να σώσουμε το πρόγραμμα αυτό. Γι αυτό και η ανακοίνωση μας βγαίνει τόσα αργά.

Όσοι λοιπόν από σας θέλετε να μάθετε τους λόγους αυτής της ακύρωσης, μπορείτε να απευθυνθείτε στο δήμο.

Ξεπεράσαμε τους εαυτούς μας για να καταφέρουμε και φέτος να πραγματοποιηθούν οι στειρώσεις αυτές. Από τα μνμ σας υπολογίζουμε πως θα στειρώναμε πάνω από 200 ζώα, σκύλους και γάτες. Θα προσφέραμε με αυτό τον τρόπο μεγάλη βοήθεια στο δήμο μας, μιας και θα είχαν μεγάλο κέρδος και οικονομικό όφελος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θα βοηθούσαμε στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, βασικό, το οποίο και δεν λήφθηκε υπόψιν. Ανάμεσα σε αυτά τα ζώα θα ήταν και 11-12 θηλυκά σκυλιά που παραμένουν καιρό-χρόνια, αστείρωτα μέσα στα κλουβιά του “λαμπρού” κυνοκομείου μας και υποφέρουν!

Ο κόπος και η κούραση όλων αυτών των ημερών για να είναι όλα έτοιμα και στην ώρα τους δε μας είχε καταβάλει. Αυτό όμως που μας έχει κουράσει και αγανακτήσει πραγματικά, είναι η απαξίωση που δείχνουν στο Σωματείο μας που παλεύει μέρα, νύχτα και βοηθάει με όποιο τρόπο μπορεί. Καθαρό κέρδος για το δήμο, αφού στην ουσία κάνουμε τη δουλειά τους!

Όπως καταλαβαίνεται το πρόγραμμα των στειρώσεων δε θα πραγματοποιηθεί και με πολύ λύπη αλλά και αγανάκτηση σας το ανακοινώνουμε»!