Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας: Φορτώνουν την κρίση τους στις πλάτες για ακόμη μια φορά

Για επιδείνωση της κατάστασης των εργαζομένων κάνει λόγο το Σωματείο με «πρόσχημα» την πανδημία-Η ανακοίνωση-κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην πλατεία Καπνεργάτη και για διαρκείς αγώνες

Ανακοίνωση-κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 11 Ιουνίου 2020 στις 19:00 στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα εξέδωσε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ο συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι το μεγαλύτερο όπλο μας απέναντι στον ταξικό μας εχθρό, την εργοδοσία και το κράτος της».

Η ανακοίνωση-κάλεσμα του Σωματείου

Για ακόμα μια φορά θέλουν να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες την κρίση τους. Η ΝΔ αξιοποίησε την πανδημία με γνώμονα τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις υπουργικές αποφάσεις και όλα όσα αντεργατικά μέτρα νομοθετήθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια, έχουν λυθεί τα χέρια της εργοδοσίας για να μας εκμεταλλεύεται όσο θέλει, όπως θέλει και όποτε θέλει, την ίδια στιγμή που καταδικάζει εμάς στην ανασφάλεια, στην αναμονή και στην εξαθλίωση μπουκώνει με ζεστό χρήμα και  φοροελαφρύνσεις την εργοδοσία. Αυτή είναι η περιβόητη «δίκαιη κατανομή των βαρών».

Μας φόρτωσαν την προηγούμενη οικονομική τους κρίση με αντεργατικά μέτρα που μας γονάτισαν, που τσάκισαν το εισόδημα μας, τις ΣΣΕ και ό,τι είχαμε κατεκτημένο μέσα από συλλογικούς αγώνες. Σε συνθήκες πανδημίας κουνώντας μας το δάχτυλο από το πρωί μέχρι το βράδυ περί «ατομικής ευθύνης» και απομονώνοντάς μας στα σπίτια μας προσπάθησαν να κρύψουν το έγκλημα που έχουν συντελέσει στο δημόσιο σύστημα Υγείας καταργώντας τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του τόσο η ΝΔ όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σήμερα που η νέα οικονομική κρίση έχει αρχίσει να δείχνει για τα καλά τα δόντια της, μας λένε να σκύψουμε ξανά το κεφάλι για το «καλό της οικονομίας».

Δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από τους εκμεταλλευτές μας και το πολιτικό προσωπικό τους. Η λογική της αναμονής των εξελίξεων, αλλά και ο αντικειμενικός φόβος που υπάρχει μας αφοπλίζει ακόμα περισσότερο, δίνοντας επιπλέον χρόνο τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην εργοδοσία να ξεσαλώσουν σε βάρος των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας.

Δεν πάει άλλο! Δε μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δε μπορούμε να ζούμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Έχουμε τη δύναμη να τους εμποδίσουμε οργανωμένα και συλλογικά. Ο συλλογικός αγώνας, η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι το μεγαλύτερο όπλο μας απέναντι στον ταξικό μας εχθρό, την εργοδοσία και το κράτος της.

Όσο εμείς δεν παρεμβαίνουμε οργανωμένα αυτοί θα οργιάζουν. Στο εμπόριο με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων η κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί μέσα στα καταστήματα είναι βάρβαρη. Απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δε δίνονται, δουλειά τις Κυριακές. Τα όποια μέτρα λαμβάνονται μέσα στους εργασιακούς χώρους για την προστασία της υγείας είναι ανεπαρκή και για το θεαθήναι.

Σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, αλλά και σε μικρότερες οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά, την ανεργία, τη μερική εργασία, τους μισθούς των 300-400 ευρώ, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση απ’ ό,τι πριν.

Στα super markets χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να πιάσουν δουλειά μέσα στην πανδημία με συμβάσεις λίγων ημερών τώρα είναι αντιμέτωποι ξανά με την ανεργία.

Δεν μπορεί η εργοδοσία να κάνει λόγο για πτώση του τζίρου και να μας ζητά για πολλοστή φορά να βάλουμε πλάτη όταν στα super markets σε διάστημα 10 εβδομάδων, οι τζίροι έφτασαν 1,5 δισ. ευρώ, όταν οι τζίροι από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις 6πλασιάστηκαν την ίδια στιγμή που εμείς καλούμαστε να ζήσουμε με ψίχουλα.

Πέμπτη 11 Ιούνη 2020 στις 7μμ στην πλατεία Καπνεργάτη