Εργαζόμενοι στον τουρισμό και στον επισιτισμό: Δεν αποδεχόμαστε την κανονικότητά τους

Κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων της ΠΕ Καβάλας και Θάσου για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καπνεργάτη-Τα αιτήματα και η ανακοίνωση-κάλεσμα των εργαζομένων

Συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη στην Καβάλα την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 στις 19:00 προετοιμάζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και Θάσου, με αφορμή την εργασιακή κατάσταση η οποία επικρατεί στον τουρισμό και τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση για την «αναχαίτιση» της κρίσης.

Η ανακοίνωση-κάλεσμα του Συνδικάτου

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, δουλεύουμε σε έναν κλάδο που την τελευταία δεκαετία έχει γνωρίσει πρωτοφανή ανάπτυξη. Ανάπτυξη που στηρίχτηκε πάνω στη δική μας δουλειά, στα 12ωρα, στην εντατικοποίηση, στα χαμηλά μεροκάματα, στη μαύρη εργασία, στα εργατικά ατυχήματα. Με λίγα λόγια, εμείς πεθαίναμε στη δουλειά για να έχουν ανάπτυξη οι όμιλοι και οι αλυσίδες του κλάδου, τα μεγάλα επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα.

Τώρα με την πανδημία και με την κρίση, τώρα που τα κέρδη πέφτουν και κάποιος θα χρειαστεί να πληρώσει τη νύφη, θυμήθηκαν να μας πουν ότι είμαστε όλοι μαζί. Μας καλούν να σκύψουμε το κεφάλι στον βωμό της «επανεκκίνησης» της οικονομίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Μας καλούν να ξεχάσουμε τη σταθερή εργασία με 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να αποδεχτούμε ως αναγκαιότητα τη σύγχρονη σκλαβιά, τη γενίκευση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης, να συμβιβαστούμε με τα ελάχιστα.

Σε κάθε κλάδο, σε κάθε επιχειρηματικό όμιλο, οι εργοδότες έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια και υπολογίζουν λεπτομερώς ποια είναι εκείνη η σύνθεση των νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση, ώστε να μειώσουν το «εργατικό κόστος», να τσακίσουν τους μισθούς περισσότερο. Εργαζόμενοι μετακινούνται από την αναστολή των συμβάσεων στην εκ περιτροπής εργασία, τους οφείλεται δώρο Πάσχα, τους έχουν εξαντλήσει την κανονική άδεια, ζουν με μέρος του μισθού, με επιδόματα που έχουν ημερομηνία λήξης. Χιλιάδες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς καθόλου εισόδημα, άλλοι να βγάλουν το χρόνο με λιγότερα από 2.000 ευρώ, όπως οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό. Το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» είναι οριζόντια μείωση, πάνω από 20% σε όλους τους μισθούς που βρίσκονται πάνω από τον κατώτερο. Ο στόχος είναι να πέσει κοντά στα 550 ευρώ η μεγάλη πλειοψηφία των μισθών.

Συνάδελφε, συναδέλφισσα, ξέρουμε καλά πια πως ανάπτυξη για αυτούς δεν σημαίνει ανάπτυξη για εμάς. Ξέρουμε πως εμείς καλούμαστε να πληρώσουμε και τα κέρδη τους και τη χασούρα τους.

Μη το δεχτείς! Πληρώσαμε πολλά! δεν θα πληρώσουμε ξανά!

Την Πέμπτη 11/06 καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην Πλατεία Καπνεργάτη στις 7.00 μ.μ. Μαζί με το Σωματείο μας και τα Ταξικά Σωματεία, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, για να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα και στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία πως δεν αποδεχόμαστε την κανονικότητά τους! Η κανονικότητά τους είναι ο συμβιβασμός με την ανεργία, τη φτώχεια, τη ζωή με τα ελάχιστα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα
  • Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία
  • Καμία μείωση μισθού, καμία απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων
  • Καμιά απόλυση, καμία δυσμενής μεταβολή των εργασιακών σχέσεων
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, ίντερνετ για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημοσίου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
  • Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια

Όλοι στη συγκέντρωση την Πέμπτη 11/06 στην Πλατεία Καπνεργάτη στις 7.00 μ.μ.