Πανσπουδαστική Καβάλας: Να παρθούν όλα τα μέτρα για την ομαλή ολοκλήρωση του εξαμήνου

Τι ζητούν από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Ιδρύματος οι εκλεγμένοι φοιτητές με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στους συλλόγους στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας (πρώην ΤΕΙ) και τι «βλέπουν» πίσω από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι εκλεγμένοι φοιτητές με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στους συλλόγους στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας-παράρτημα Καβάλας (πρώην ΤΕΙ) ζητώντας να παρθούν όλα τα μέτρα για την ομαλή ολοκλήρωση του εξαμήνου στα πανεπιστήμια.

Η ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής

Όλοι μας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε νέες καταστάσεις τους τελευταίους 2 μήνες με το κλείσιμο των σχολών λόγω πανδημίας. Όλο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, για εμάς τους φοιτητές, την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΔΙΠΑΕ πανηγυρίζουν για την «επιτυχία» των εξ’ αποστάσεως διαλέξεων, για το γεγονός ότι η διδασκαλία διεξάγεται κανονικά και χωρίς προβλήματα, μέχρι που φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία ανέδειξε και πλεονεκτήματά της σε σχέση με τη δια ζώσης. Σαφώς σε τέτοιες συνθήκες όπως αυτή της πανδημίας, οι νέες τεχνολογικές δυνατότητες μπορούν και πρέπει να αξιοποιούνται, ωστόσο η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τη ζωντανή.

Κυβέρνηση και διοίκηση δεν πήραν φυσικά κανένα μέτρο στήριξης των φοιτητών προκειμένου να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης στα μαθήματα για όλους τους φοιτητές (πολλοί παρακολουθούσαν από smartphones (!), η πρόσβαση στο internet δεν ήταν καλή με αποτέλεσμα να χάνεται η σύνδεση με το μάθημα, ενώ σε αρκετά τμήματα όπως τα πετρέλαια, η ηλεκτρολογία και η πληροφορική τα εργαστήρια γινόταν «εικονικά», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα παρακολουθήσουν όλοι οι φοιτητές.

Φυσικά όλη αυτή η συζήτηση καταλήγει και στο πώς θα γενικευτεί η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στα Ιδρύματα, πώς θα συνεχιστεί και θα αξιοποιηθεί και μετά την πανδημία. Όλη αυτή η συζήτηση ανοίγει ουσιαστικά για το πώς θα μειωθούν και άλλο τα έξοδα των πανεπιστημίων, αφού γνωρίζουμε όλοι το μικρό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης που πηγαίνει σε αυτά.

Και όλα αυτά φυσικά, αφού μας αντιμετωπίζουν σαν βάρος. Ας σκεφτούμε πόσα χρήματα θα «γλιτώσει» το κράτος από την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, αφού δε θα χρειάζεται να μας σιτίζει, να μας μετακινεί, να συντηρεί τα κτίρια, να αγοράζει εξοπλισμό στα εργαστήρια. Εύλογα λοιπόν, αναρωτιόμαστε, πού το πάνε με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σήμερα βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες πριν την εξεταστική και η αγωνία μας είναι μεγάλη, καθώς αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι ανακοινώθηκε ότι η εξεταστική θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, το πρόγραμμα της εξεταστικής, καθώς και ο ακριβής τρόπος εξέτασής μας σε κάθε μάθημα παραμένουν ασαφή. Σε κάποια τμήματα όπως η ηλεκτρολογία δεν έχει βγει καν πρόγραμμα εξεταστικής, ενώ δια στόματος αρκετών καθηγητών συζητιέται το ζήτημα να μην δοθεί καθόλου εξεταστική τώρα και να δοθεί διπλή τον Αύγουστο! Μάλιστα, η τελευταία εγκύκλιος του Υπουργείου προς τις Συγκλήτους των τμημάτων, πετάει το μπαλάκι του τρόπου διεξαγωγής της εξεταστικής στις εκάστοτε Διοικήσεις των τμημάτων.

Ουσιαστικά, αφήνουν στην «ατομική ευθύνη» των Διοικήσεων να βρουν ένα αδιάβλητο σύστημα διεξαγωγής της ηλεκτρονικής εξεταστικής (!), χωρίς φυσικά να γίνεται λόγος για την εξασφάλιση στους φοιτητές του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των φοιτητών έχει λάβει ένα ή και κανένα σύγγραμμα και με βάση την ενημέρωση που έχουμε η προθεσμία αποστολής τους είναι ως τις 15 Ιούνη, μια εβδομάδα δηλαδή πριν ξεκινήσει η εξεταστική!

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είναι ισότιμη η πρόσβαση όλων των φοιτητών στις εξετάσεις!

Απαιτούμε να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για να έχουν όλοι οι φοιτητές ισότιμη πρόσβαση στην ηλεκτρονική εξέταση! Κυβέρνηση, Υπουργείο Παιδείας και Διοίκηση να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους!

Απαιτούμε:

  • Να ενημερωθούν άμεσα οι φοιτητές κάθε τμήματος για τους τρόπους διεξαγωγής της ηλεκτρονικής εξεταστικής σε όλα τα μαθήματα, καθώς και για την εξεταστέα ύλη
  • Να γνωστοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα της εξεταστικής
  • Να διασφαλιστεί ότι δε θα αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την εξεταστική και ότι θα παρθούν τα κατάλληλα μέτρα όπου αυτά χρειάζονται (σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ, λάπτοπ, κάμερα, μικρόφωνο) χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών
  • Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για συμφοιτητές μας που έχουν μαθησιακές δυσκολίες και πρέπει να εξεταστούν προφορικά
  • Να δοθούν ΤΩΡΑ τα βιβλία στους φοιτητές, όπου και αν αυτοί βρίσκονται
  • Να δοθεί η δυνατότητα να εξεταστούν όλοι οι φοιτητές σε όλα τα μαθήματα στην επερχόμενη εξεταστική
  • Σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε τεχνικό πρόβλημα σε έναν φοιτητή κατά τη διάρκεια της εξέτασης ενός μαθήματος να υπάρχει η δυνατότητα αυτός να επανεξεταστεί
  • Στα τμήματα που γίνονται πρακτικές να διασφαλιστεί ότι αυτές θα ολοκληρωθούν και οι φοιτητές θα λάβουν την αντίστοιχη αμοιβή χωρίς καθυστερήσεις
  • Για τους φοιτητές που βρίσκονται στην Καβάλα να διασφαλιστεί η σίτισή τους
  • Να παρθούν ΤΩΡΑ τα κατάλληλα μέτρα για τους εστιακούς (καθαριότητα, απολυμάνσεις, μέσα ατομικής προστασίας)
  • Για τους φοιτητές που αναγκάζονται να νοικιάζουν να δοθεί στεγαστικό επίδομα, αναδρομικά για όλους τους μήνες που λόγω της πανδημίας δε βρίσκονται στην πόλη