Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑΜ-Θ: Στο πλευρό της οικογένειας με παιδί με αυτισμό στα Πηγάδια Ξάνθης

Συνάντηση εργασίας όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και συμφωνήθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί η έξωση του παιδιού και της οικογένειάς του από το σπίτι στο οποίο διαμένουν

Άμεση και αποτελεσματική ήταν η ανταπόκριση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του κρατικού μηχανισμού στην είδηση ότι οικογένεια με παιδί με αυτισμό στα Πηγάδια Ξάνθης κινδύνευε με έξωση από την κατοικία που διέμενε.

Την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 και προκειμένου να διευθετηθεί τάχιστα το ζήτημα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα και συμφωνήθηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτραπεί μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρόεδρος του Κέντρου, Αναστασία Τζαμπαζλή, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γεώργιος Σταμάτης, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Λυμβαίος, ο πρόεδρος της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜ-Θ, Σμαράγδος Κρεμύδας, η αν. Γενική Γραμματέας, Δέσποινα Μαμαλιά, η Οργανωτική Γραμματέας, Γλυκερία Νότα, η πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ξάνθης, Δήμητρα Κωτσάκη, η πρόεδρος του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης, Ρούλα Μπαγιατοπούλου και ο πρόεδρος της Π.Ε Τυφλών Θράκης, Ερσίν Μπόζ.

Ακολούθησαν διαδοχικές επισκέψεις στο ΕΕΕΕΚ Γενησέας Αβδήρων Ξάνθης, όπου υπήρξε συνάντηση με τον διευθυντή, Κλεομένη Ψωμακέλλη, στην οικογένεια του μικρού Θανάση και στον Δήμαρχο του οικείου Δήμου Αβδήρων, Γεώργιο Τσιτιρίδη.

Σε αυτόν μάλιστα αποσαφηνίστηκε η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το θέμα και του τέθηκε το πλαίσιο των ενεργειών που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να υπάρξει το ταχύτερο δυνατόν θετική αντιμετώπιση του θέματος για το παιδί και την οικογένειά του.

Όπως διαβεβαίωσε, άλλωστε και ο κ. Σταμάτης εκ μέρους της Κυβέρνησης, σε λίγο καιρό θα ενεργοποιηθεί το «Πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού», στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών για την στήριξη οικογενειών με αυτιστικά παιδιά. Μάλιστα, με το άνοιγμα των ειδικών εκπαιδευτικών δομών και την επικείμενη επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων για ΑμεΑ, θα διασφαλιστεί ακόμη περισσότερο η ομαλή προσαρμογή των παιδιών στο προγενέστερο πρόγραμμά τους, με αυστηρή τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας.