ΔΙΠΑΕ: Καταγγελία για αποκλεισμό φοιτητών από το δικαίωμα συμμετοχής στην εξεταστική

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καταγγέλλει ότι «η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ μετατρέπει το ζήτημα της μόρφωσής μας σε ατομική ευθύνη του κάθε φοιτητή» - Τα αιτήματά τους και το αιχμηρό υστερόγραφο

Νέα ανακοίνωση εξέδωσαν οι εκλεγμένοι φοιτητές με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στους συλλόγους στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας-παράρτημα Καβάλας (πρώην ΤΕΙ) με αφορμή την εξ αποστάσεως διεξαγωγή της εξεταστικής του τρέχοντος εξαμήνου.

Η ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε δέκα … αλλά 150 φοιτητές του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα, δεν μπόρεσαν να απαντήσουν στα θέματα εξεταζόμενου μαθήματος κατά την εξεταστική του εαρινού εξαμήνου. Το «σύστημα της τηλεκπαίδευσης» τους «πέταξε έξω» όταν προσπάθησαν «να ανεβάσουν» τις απαντήσεις τους μέσα από την σχετική εφαρμογή! Από τους συνολικά 220 εξεταζόμενους φοιτητές σε συγκεκριμένο μάθημα μόνο τους 70 χώρεσε το σύστημα ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν τις απαντήσεις τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν το 2020!!! Και παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Παιδείας πως «όλα βαίνουν καλώς» σχετικά με την εξεταστική.

Θα ήταν για γέλια…

Οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στον αέρα όσον αφορά τη διεξαγωγή της εξεταστικής και την περάτωση του εξαμήνου, καθώς το πρόγραμμα και οι οδηγίες διεξαγωγής των εξετάσεων ανακοινώθηκαν στα περισσότερα τμήματα μόλις πριν από λίγες μέρες. Σε αυτήν την κατάσταση αβεβαιότητας έρχεται να προστεθεί η συζήτηση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες στις Συνελεύσεις των Τμημάτων σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, μια συζήτηση που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσει στους φοιτητές.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση των Τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα αναφέρεται: «Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις είναι ο/η εξεταζόμενος/η να έχει πρόσβαση σε υπολογιστικό σύστημα και σύνδεση στο διαδίκτυο με ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα διασύνδεσης για upload >=0.5 Mbps. Επιπλέον, ανάλογα με τον τρόπο εξέτασης που θα επιλεγεί από τον εισηγητή για το κάθε μάθημα, ο/η εξεταζόμενος/η θα πρέπει να διαθέτει ηχεία, μικρόφωνο και επιπλέον κάμερα που θεωρείται απαραίτητη για την ταυτοποίηση του/της εξεταζόμενου/ης και την επίδειξη του/της ταυτότητας του/της. ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν ο/η εξεταζόμενος/η δε διαθέτει κάποια από τα παραπάνω, δε μπορεί να συμμετάσχει στην προβλεπόμενη για το μάθημα εξέταση».

Με αυτόν τον τρόπο αφήνουν στον αέρα τους φοιτητές που δεν έχουν κάποια πρόσβαση σε υπολογιστικό σύστημα με τον εξοπλισμό που αναφέρεται ή αν έχουν διακοπές στη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο. Αφήνουν στον αέρα εκατοντάδες φοιτητές που είναι πιθανό χωρίς δική τους ευθύνη να αντιμετωπίσουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα -όπως και έγινε- χωρίς να διευκρινίζεται ούτε καν το αν θα ξαναδώσουν το μάθημα σε άλλη ημερομηνία μέσα σε αυτή την εξεταστική.

…αν δεν ήταν για κλάματα!

Γίνεται φανερό ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ, πλήρως ευθυγραμμισμένη στις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, μετατρέπει το ζήτημα της μόρφωσής μας, της προσπάθειάς μας να αποκτήσουμε όλη την απαραίτητη γνώση πάνω στο επιστημονικό μας αντικείμενο σε ατομική ευθύνη του κάθε φοιτητή!

Μας λένε τόσο καιρό ότι είναι ατομική ευθύνη αν αρρωστήσουμε, αν διασπείρουμε τον ιό και τώρα μας ανακοινώνουν ότι είναι ατομική ευθύνη το αν θα έχουμε τη δυνατότητα να εξεταστούμε, να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας! Κυβέρνηση και διοικήσεις δυο μήνες τώρα δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για τις τεράστιες ελλείψεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι οι φοιτητές, για να εξασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουμε πρόσβαση στα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης και τον απαραίτητο εξοπλισμό, την ώρα που πολλοί από εμάς παρακολουθούσαμε τις διαλέξεις μέσω smartphone(!), πολλοί δεν είχαμε πρόσβαση στο διαδίκτυο ή σε Η/Υ, ενώ όσοι είχαμε, χρειαζόταν να μεταχειριζόμαστε έναν υπολογιστή μαζί με τα αδέρφια μας τους μαθητές και τους εργαζόμενους γονείς μας. Μας λένε ότι είναι ατομική ευθύνη όταν υπονομεύουν τις προσπάθειες μας, αφού αυτοί σε καμία περίπτωση δεν παίρνουν τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη αυτή απόφαση του τμήματος η οποία έρχεται να δημιουργήσει νέες δυσκολίες και αντικειμενικά αποκλείει φοιτητές από την διαδικασία της εξέτασης. Είναι κοροϊδία να ζητάνε από τις οικογένειές μας να σηκώσουν για άλλη μια φορά στις πλάτες τους τα βάρη που δημιουργούν οι τεράστιες ελλείψεις στην παιδεία, η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων μας και όταν μάλιστα οι οικογένειές μας το κάνουν, το κατά τα άλλα… φοβερό σύστημά τους για την εξεταστική να πετάει στα σκουπίδια τις προσπάθειές μας.

Η Κυβέρνηση και η διοίκηση έστω και τώρα ας ακούσουν αυτά που από την αρχή σημειώναμε οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ στο ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα:

  • Να δοθεί άμεσα σε όσους φοιτητές το έχουν ανάγκη ο απαιτούμενος εξοπλισμός για τις εξετάσεις και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των φοιτητών
  • Να ανοίξουν και να αξιοποιηθούν για τους φοιτητές που δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστικό σύστημα εργαστήρια και νησίδες των Τμημάτων με τον αντίστοιχο εξοπλισμό
  • Να εξασφαλιστεί επαναληπτική εξέταση για τους φοιτητές οι οποίοι ενδεχομένως αντιμετωπίσουν τεχνικό πρόβλημα κατά την εξέτασή τους
  • Να μην μπει κανένα εμπόδιο στους φοιτητές που επιθυμούν να εξεταστούν στην εαρινή εξεταστική. Κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνο

Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Ας ακούσουν τις ανησυχίες και τις φωνές των φοιτητών. Να μπορέσουν όλοι οι φοιτητές να εξεταστούν, να δοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους φοιτητές!

ΥΓ: Ζητάμε ακόμα από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και του διαδικτύου να αποκαταστήσουν άμεσα τις συνδέσεις των στελεχών της κυβερνητικής ΔΑΠ και του Μπλόκου (ΣΥΡΙΖΑ) στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας! Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι «το τουμπεκί» που έχουν κάνει όλες αυτές τις βδομάδες, κατά τις οποίες δεν έχουν βγάλει ούτε μία ανακοίνωση, δεν έχουν κάνει ούτε μία ανάρτηση, δεν έχουν σηκώσει ούτε ένα τηλέφωνο, είναι επειδή ταυτίζονται με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβερνήσεις έφεραν σε αυτή την άθλια κατάσταση τα πανεπιστήμια. Μάλλον κάποιο πρόβλημα στη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο θα υπάρχει