Θόδωρος Μουριάδης: Η Καβάλα δεν θα σε ξεχάσει. Καλό ταξίδι, σύντροφε Λευτέρη Ξανθόπουλε…

Διαβάστε τον επικήδειο λόγο του Δημάρχου Καβάλας στην κηδεία του Καβαλιώτη ποιητή, συγγραφέα και σκηνοθέτη

Το πρωί της Δευτέρας 22 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών η πολιτική κηδεία του ποιητή, συγγραφέα και σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών μετά από επιπλοκές στην υγεία του κατά τη διάρκεια εγχείρησης ανοιχτής καρδιάς [διαβάστε περισσότερα εδώ].

Τον επικήδειο λόγο για τον αείμνηστο Καβαλιώτη εκφώνησε ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, εκφράζοντας, όπως υπογράμμισε, τα συλλυπητήρια της πόλης και των ανθρώπων της.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του επικήδειου που εκφώνησε ο κ. Μουριάδης.

Η Καβάλα δεν θα τον ξεχάσει…

«Είμαι εδώ, ως Δήμαρχος Καβάλας, για να τιμήσω τη μνήμη του Καβαλιώτη, Λευτέρη Ξανθόπουλου, ενός σπουδαίου ανθρώπου και καλλιτέχνη και να εκφράσω τα συλλυπητήρια της πόλης και των ανθρώπων της.

Για όλους τους Έλληνες θα είναι μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος, για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καβάλα, θα συνιστά την επιτομή μιας σπάνιας προσωπικότητας, που ήξερε πως θα απλώσει το βήμα της για να πραγματοποιήσει το πλήθος των παιδικών της ονείρων, τιμώντας παράλληλα τη γενέθλια γη και τους ανθρώπους της.

Ένας άλλος Καβαλιώτης συγγραφέας, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης, έγραψε χθες: “Νοιαζόταν τόσο για την Καβάλα και την λογοτεχνία της. Μας αγαπούσε με τον δικό του τρόπο, θέλησε να προσφέρει στην πόλη και τα κατάφερε. Ήταν ένας άνθρωπος που πρόσφερε στους άλλους και για το λόγο αυτό είχε αναρίθμητους φίλους που τώρα μένουν μοναχοί χωρίς την παρουσία του Λευτέρη και μονολογούν με το δικό του ύφος, όπως ο συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος: “Είχαμε ένα φίλο. Άνοιξε την πόρτα και έφυγε…”

Η φιγούρα του θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας…
Το βήμα του θα συνεχίσει να ακούγεται στους δρόμους της πόλης…
Το ίδιο και το μέταλλο της φωνής του…

Είμαστε υπερήφανοι για το έργο και το ήθος του. Κουράγιο στους δικούς του ανθρώπους. Η Καβάλα δεν θα τον ξεχάσει.
Καλό ταξίδι σύντροφε…».