Δήμος Καβάλας: Η Γαλανόλευκη υψώνεται στο σημείο όπου αναγγέλθηκε η απελευθέρωση της πόλης

Ο Δήμαρχος Καβάλας θα υψώσει την Ελληνική Σημαία στο χώρο μπροστά από τις Καμάρες, απέναντι από το κτιρίου του πρώην Δικαστικού Μεγάρου, στο πλαίσιο των «Ελευθερίων»

Ο Δήμος Καβάλας με μια σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο των «Ελευθερίων» αποτίει φόρο τιμής στους ένδοξους προγόνους μας για τους αγώνες τους, για την Ελευθερία. Τιμά την ημέρα εκείνη, την 26η Ιουνίου 1913, τότε που ο πλωτάρχης Αντώνιος Κριεζής ύψωσε την Ελληνική σημαία στην Ελεύθερη Καβάλα .

Σε μια συμβολική τελετή ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης θα υψώσει την Ελληνική σημαία την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 στις 10 το πρωί στο χώρο μπροστά από τις Καμάρες , πλησίον του κτιρίου του πρώην Δικαστικού Μεγάρου, όπου ήταν το 1913 το Διοικητήριο της πόλης και από το μπαλκόνι του, ο Πλωτάρχης Α. Κριεζής ύψωσε την Ελληνική Σημαία και ανάγγειλε την ενσωμάτωσης της στον Εθνικό κορμό.

Το Ιστορικό

Στις  26 Ιουνίου του 1913, το αντιτορπιλικό «Δόξα»  καταπλέει στον όρμο της Καβάλας και με την βοήθεια φλογερών πατριωτών Καβαλιωτών, που βοηθούν στον εντοπισμό των ναρκών στον θαλάσσιο κόλπο καταλαμβάνει την πόλη.

Ο πλωτάρχης Α.Κριεζής με ένα μικρό άγημα ναυτών αποβιβάζεται στο σημείο εκεί που σήμερα είναι η διασταύρωση των οδών Ερυθρού Σταυρού και Κουντουριώτη, και κατευθύνεται στο Διοικητήριο της πόλης (το παλιό Δικαστήριο) κάτω από τις ζητωκραυγές των εκατοντάδων Ελλήνων που κατέβηκαν από κάθε γωνιά της πόλης,  υψώνει την Ελληνική Σημαία .

Από το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ»  ο Στόλαρχος Π. Κουντουριώτης  στέλνει ένα αξέχαστο ραδιοτηλεγράφημα:

«Εξ Αβέρωφ τη 27 Ιουνίου, ώρα 5 και 30′ μ.μ. Σήμερον επισήμως προκηρύχθη η κατάληψις της Καβάλας. Εκαθαρίσαμεν τα περίχωρα από τους κομιτατζήδες και ικανούς Βουλγάρους στρατιώτας αδέσποτους. Ο ενθουσιασμός είναι μέγιστος. Οι Τούρκοι συμμετέχουσι πλήρως αυτού. Κουντουριώτης».

Μεγάλη και διπλή η εορτή για την πόλη και την περιοχή μας. Αγαλλίαση και ευφροσύνη καταλαμβάνει όλους τους σύγχρονους Φιλιππησίους, όλους εμάς τους κατοίκους της ευλογημένης αυτής περιοχής, τα «τέκνα αγαπητά και περιπόθητα», όπως αποκαλούμαστε στην προς Φιλιππησίους επιστολή από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο.

Γιορτάζουμε τα 107 χρόνια Ελεύθερης, Ελληνικής και δημιουργικής Καβάλας.

Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουμε για την Ιστορία της Απελευθέρωσης της πόλης μπορούν να το κάνουν στο fb Δήμος Καβάλας Municipality of Kavala.