Ελευθέρια, 2020: Η πυραυλάκατος «Μυκόνιος» στο λιμάνι της Καβάλας

Το ιστορικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό - Διαβάστε τις ώρες που μπορείτε να το επισκεφθείτε

ΟΔήμος Καβάλας ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 θα καταπλεύσει στο λιμάνι “Απόστολος Παύλος” η πυραυλάκτος ΤΠΚ “Μυκόνιος”, με σκοπό να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης από τον οθωμανικό και βουλγαρικό ζυγό.

Η πυραυλάκατος ΤΠΚ “Μυκόνιος” θα ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Καβάλας το πρωί στις 07:00, θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00 και θα αποπλεύσει το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιουνίου 2020.

Ιστορικό

Η πυραυλάκατος ΤΠΚ ” Υποπλοίαρχος Μυκόνιος” (D22, πρώην D57) είναι ένα από τα τέσσερα παρόμοιου τύπου (αδελφά) σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας: “Λάσκος ΙΙ”, Μπλέσσας ΙΙ”, “Μυκόνιος” και “Τρουπάκης”.

Κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Construction mecaniques de Normandie του Χεμβούργου, στη Νορμανδία της Γαλλίας. Καθελκύστηκε στις 5 Μαΐου 1977, οπότε και παρελήφθη από τον πλωτάρχη Λεωνίδα Παληογιώργο. Κατέπλευσε στην Ελλάδα, στις 10 Φεβρουαρίου 1978.

Το σκάφος έλαβε το όνομα του προς τιμή του Υποπλοίαρχου Σοφοκλή Μυκόνιου, ο οποίος ως Γ’ Αξιωματικός του Υ/Β “Κοτσώνης”, φονεύθηκε την 14η Σεπτεμβρίου 1943, στη θαλάσσια περιοχή Σκιάθου – Πηλίου, σε πολεμική δράση εναντίον του εχθρού.

Ο Σοφοκλής Μυκόνιος προήχθη μετά θάνατον “επ’ ανδραγαθία” στον επόμενο βαθμό (Πλωτάρχης).