«Τραβάνε» χειρόφρενο οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ: «Δεν είναι δουλειά μας να εξυπηρετούμε τις μεταφορές του Νοσοκομείου»

Με πληρώματα ασφαλείας τα ασθενοφόρα κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων-Τι αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας, Κώστας  Τσιτσιλικάκης-Ποια είναι τα αιτήματα των εργαζομένων

Σε επ’ αόριστον κινητοποιήσεις προχωρούν πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ από την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020, διαμαρτυρόμενοι για τις δευτερογενείς διακομιδές των νοσοκομείων, ενώ κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων οι οποίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον έναν μήνα, θα γίνεται η εξυπηρέτηση μόνο των επειγόντων περιστατικών, καθώς το ΕΚΑΒ θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας, Κώστας  Τσιτσιλικάκης, «πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε προχωρήσει σε μια ανάλογη κινητοποίηση, για τους ίδιους λόγους. Διεκδικούμε να αναλάβουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας και φυσικά της Καβάλας, τα περιστατικά που πρέπει να φύγουν από τα νοσοκομεία και να πάνε στα σπίτια τους, αλλά και αυτούς που πρέπει να επανεξεταστούν και ο γιατρός όρισε πως πρέπει να μετακινηθούν με ασθενοφόρο. Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να δώσουμε πίσω ένα ασθενοφόρο του νοσοκομείου που πήραμε παλαιότερα και παράλληλα να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό του ιδρύματος για να κάνει αυτού του είδους τις μεταφορές. Αυτήν την ώρα το ΕΚΑΒ διαθέτει ασθενοφόρα σε καθημερινή βάρδια, τρία το πρωί, τρία το μεσημέρι και δύο το βράδυ, με 20 άτομα προσωπικό. Παράλληλα δε καλύπτουμε τις περιοχές  Νέστου, Παγγαίου και Θάσου. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε περιπτώσεις, ανάμεσα σε δύο παλιές εθνικές οδούς και την Εγνατία Οδό».

Προσθέτει επίσης ότι «ο όγκος των περιστατικών είναι μεγάλος και είναι δύσκολο να ανταπεξέλθουμε στη δουλειά. Ουσιαστικά μας έχουν σαν βαρίδια για να εξυπηρετούμε περιπτώσεις του νοσοκομείου και το χειρότερο είναι, ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Το δικό μας λειτούργημα είναι μεγάλο σε σχέση με τον μισθό που παίρνουμε. Ο κόσμος όμως θέλει να έχει το ασθενοφόρο όταν το χρειαστεί για να πηγαίνει στο νοσοκομείο, κάτι που δεν είναι δουλειά του ΕΚΑΒ. Δεν είναι δουλειά μας να εξυπηρετούμε τις μεταφορές του νοσοκομείου. Φανταστείτε τι θα γίνει όταν υπάρξει περιστατικό που πρέπει να μεταφέρουμε και εμείς εξυπηρετούμε δουλειές του νοσοκομείου. Γι’ αυτό και τόσα χρόνια διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή το ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Καβάλας, μαζί με πλήρωμά του, θα μπορούσε να ασχοληθεί με αυτού του είδους τα περιστατικά, ώστε το ΕΚΑΒ να μπορέσει να αναπτυχθεί στον υπόλοιπο Νομό».

«Στη Χρυσούπολη δε θα μπορεί να λειτουργήσει ασθενοφόρο…»

Σημειώνει επίσης ότι «με το προσωπικό που ζητάμε θα μπορούσαμε να καλύπτουμε βάρδιες  του Κέντρου Υγείας της Χρυσούπολης το οποίο έχει πολλά περιστατικά στον μεγάλο κάμπο. Εκεί υπάρχουν 3 εργαζόμενοι, εκ των οποίων ο ένας φεύγει με σύνταξη και η μία υπάλληλος είναι συμβασιούχος από το ΚΕΕΛΠΝΟ και σε έναν χρόνο τελειώνει η σύμβασή της. Άρα στη Χρυσούπολη δε θα μπορεί να λειτουργήσει ασθενοφόρο».

Τουλάχιστον έναν μήνα κινητοποιήσεις-Αίτημα για πλωτό ασθενοφόρο για τη Θάσο

«Από Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι οποίες θα κρατήσουν έναν μήνα και πλέον. Διευρύνουμε τον χρόνο διαμαρτυρίας, γιατί ενώ έχουν γίνει προσλήψεις, άλλοι διοικητές κάποιων νοσοκομείων, όπως της Θεσσαλονίκης και άλλων που ανήκουν στην 4η ΥΠΕ, δεν έχουν μια κοινή συνιστώσα. Όμως πάνω από τη Θεσσαλονίκη δεν έχουν γίνει προσλήψεις. Εμείς βέβαια μιλήσαμε και με τον νυν και τον πρώην διοικητή και τονίσαμε την επιτακτική ανάγκη προσλήψεων. Δυστυχώς όμως κωφεύουν. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να έχουμε αυτά τα βαρίδια που μας στερούν πόρους από ένα επείγον περιστατικό. Για τον λόγο αυτό κάνουμε αυτήν την κινητοποίηση. Όμως σε αυτό το διάστημα θα εξυπηρετούμε τα επείγοντα περιστατικά. Καταλήγουμε λοιπόν, πως τα πάντα είναι θέμα βούλησης για να λυθούν τα προβλήματα του ΕKAB. Παράλληλα, θεωρούμε απαραίτητο να υπάρχει και ένα πλωτό ασθενοφόρο για να εξυπηρετούνται τα περιστατικά της Θάσου», είπε ο κ. Τσιτσιλικάκης.

«Επίσης ζητάμε να γίνουν προσλήψεις και λόγω του COVID-19. Χρειαζόμαστε κόσμο. Με μια πολιτική απόφαση θα μπορούσαν να λυθούν πολλά. Αυτήν την εβδομάδα θα έχουμε συναντήσεις με τους βουλευτές του Νομού μας για να τους ενημερώσουμε, αν και γνωρίζουν πως υπάρχει πρόβλημα το οποίο κρατάει χρόνια», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων 6ου ΕΚΑΒ Καβάλας.