Βιβλιοθηκονόμοι Καβάλας: Σταματήστε να απαξιώνετε τον κλάδο μας και τη λειτουργία των βιβλιοθηκών

Εδώ και 15 περίπου χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμων βιβλιοθηκονόμων-Επιστολή διαμαρτυρίας από την Επιτροπή Βιβλιοθηκονόμων Νομού Καβάλας προς την υπουργό Παιδείας και τους βουλευτές του Νομού-Τι ζητούν οι βιβλιοθηκονόμοι

Με μια ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και προς τους βουλευτές του Νομού, η Επιτροπή Βιβλιοθηκονόμων Νομού Καβάλας εκθέτει τα προβλήματα του κλάδου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εδώ και 15 περίπου χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμων βιβλιοθηκονόμων, ενώ στην επιστολή τονίζεται ότι η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων απέναντι στον κλάδο «προσβάλλει την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, εγείροντας συγχρόνως θέματα αντισυνταγμακότητας και κοινωνικού αυτοματισμού», κάτι το οποίο, όπως αναφέρουν οι βιβλιοθηκονόμοι, επηρεάζει και τη λειτουργία των βιβλιοθηκών, υποβαθμίζοντας παράλληλα τον ρόλο του βιβλίου στην εκπαίδευση και στην ίδια την κοινωνία.

Η ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας και τους Βουλευτές του Νομού Καβάλας

Αξιότιμη κ. Υπουργέ, Αξιότιμοι κ. Βουλευτές,

Με το παρόν κείμενο θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα του κλάδου των Βιβλιοθηκονόμων, που δεν είναι άλλο από τη σημαντική υποστελέχωση των Δημόσιων, Δημοτικών, Σχολικών και Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, καθώς και των Γενικών Αρχείων του κράτους. Ο κλάδος μας πλήττεται από παντού. Είναι αξιοσημείωτο ότι εδώ και 15 περίπου χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις μόνιμων Βιβλιοθηκονόμων. Το Υπουργείο Παιδείας με την πολιτική που ακολουθεί διαχρονικά απαξιώνει τη λειτουργία των βιβλιοθηκών και, ως εκ τούτου, το επάγγελμα του Βιβλιοθηκονόμου.

Διερωτόμαστε, για παράδειγμα, πώς είναι δυνατόν βασικά βιβλιοθηκονομικά γνωστικά αντικείμενα όπως η καταλογογράφηση, η ταξινόμηση και η πληροφοριακή παιδεία, τα οποία διδάσκονται στις σχολές Βιβλιοθηκονομίας για αρκετά εξάμηνα, να αντικαθίστανται από   «εκπαίδευση» δημόσιου φορέα διάρκειας μερικών ωρών (σεμινάρια). Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται έμπρακτα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Βιβλιοθηκονομίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι βιβλιοθήκες αυτές χρηματοδοτούνται από την Πολιτεία, ενώ αρκετές από αυτές δεν είναι ψηφιοποιημένες, εν έτει 2020!!

Η πολιτική αυτή προσβάλλει την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια, εγείροντας συγχρόνως θέματα αντισυνταγμακότητας και κοινωνικού αυτοματισμού. Επιπλέον, οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες πλήττονται από τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Πριν από λίγες ημέρες, υπογράψατε αυτές τις αποσπάσεις για το έτος 2020-2021. Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες βρίσκονται στην ίδια άσχημη κατάσταση. Λειτουργούν με 2 βιβλιοθηκονόμους οι περισσότερες, εκ των οποίων η μία θέση είναι διευθυντική, οπότε δεν μπορεί να ασκηθεί βιβλιοθηκονομικό έργο. Λειτουργούν και αυτές με αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες!!

Αντίθετα, οι βιβλιοθηκονόμοι (όταν και εάν υπάρχουν) απασχολούνται με οκτάμηνα κοινωφελούς εργασίας με μισθό 550 ευρώ!! Είναι το λιγότερο κυνικό και, συγχρόνως, σχήμα οξύμωρο να τίθεται στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, στο μάθημα των «Νέων Ελληνικών», ως θέμα η ανάγνωση βιβλίων σε μια χώρα που δε σέβεται το βιβλίο.

Ως Βιβλιοθηκονόμοι διεκδικούμε:

  • τη θέσπιση εθνικής πολιτικής για το βιβλίο
  • την ουσιαστική αξιοποίηση των Βιβλιοθηκονόμων σε όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας, με την προκήρυξη οργανικών θέσεων
  • την κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών και δημοσίων υπαλλήλων σε βιβλιοθήκες. Είναι καιρός, πλέον, η πολιτεία να λειτουργήσει νόμιμα και όχι νομότυπα

Μήπως είναι επιτέλους η εποχή να επανεξετάσουμε το εκπαιδευτικό μας μοντέλο; Μήπως ήρθε η ώρα τα παιδιά μας να έχουν πρόσβαση στη γνώση και στη σωστά παρεχόμενη πληροφορία; Όπως δε μπορούμε να έχουμε νοσοκομεία χωρίς γιατρούς, σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς, έτσι δεν μπορούμε να έχουμε και βιβλιοθήκες χωρίς Βιβλιοθηκονόμους.

Τα λάθη και οι παραλείψεις, το «οραματικό και προγραμματικό έλλειμμα», ο φαρισαϊσμός συλλήβδην του πολιτικού συστήματος δεν έχουν θέση στο μέλλον, οδηγούν σε οπισθοδρόμηση, ενώ οι βιβλιοθήκες διεθνώς αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού, σε μια εποχή ποικιλώνυμης κρίσης.

Ευελπιστούμε πως θα σκύψετε με ευαισθησία και θα δώσετε λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας. Εκ παραλλήλου, αναμένουμε πως το περιεχόμενο αυτής της επιστολής θα τύχει της έμπρακτης υποστήριξης των Βουλευτών του Νομού μας.

Με εκτίμηση,
Επιτροπή Βιβλιοθηκονόμων Νομού Καβάλας