Ως αυθαίρετα θα νοούνται όσα δημόσια κτίρια δεν παρέχουν πρόσβαση στα άτομα με αναπηρία

Ολοκληρώθηκε στην Καβάλα η 4η Γενική Συνέλευση της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜ-Θ με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων-Τα πρώτα συμπεράσματα και τα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία

Την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Βρανάς Resort στην πόλη της Καβάλας η 4η Γενική Συνέλευση της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜ-Θ. Η συμμετοχή των συνέδρων ήταν εντυπωσιακή, λαμβάνοντας υπόψιν τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί η πανδημία του COVID-19.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη Γενική Συνέλευση αφορούσαν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία της ευρύτερης περιοχής όπου και αναλύθηκαν διεξοδικά από τα έμπειρα στελέχη της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ τα οποία ήταν παρόντα. Επίσης προγραμματίστηκαν οι κοινές δράσεις για τη χάραξη πολιτικών οι οποίες θα δώσουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της αναπηρίας.

Στη Γενική Συνέλευση παρευρέθη ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ, Χρήστος Κεσόγλου δίδοντας ξεχωριστό κύρος στην εκδήλωση, ενώ το ΔΣ της ΠΟΜΑμεΑ ΑΜΘ ευχαριστεί τους συνέδρους, τους φίλους και συνοδούς τους για τη συμμετοχή στη Συνέλευση, αλλά και τους υπεύθυνους του πολυχώρου Βρανάς Resort για το ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑμεΑ Καβάλας, Μάκης Κρεμμύδας μίλησε για την Γενική Συνέλευση και εν είδει πρώτου απολογισμού, τόνισε ότι «συζητήθηκαν προβλήματα που αφορούν τον τουρισμό, τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, τα θέματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των μέσων μαζικής μεταφοράς όπου δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιβάλλει την απόλυτη προσβασιμότητα των ΑμεΑ, κυρίως στα υπεραστικά λεωφορεία, τα ηχητικά σήματα και πολλά άλλα θέματα. Ειδικά στα λεωφορεία πρέπει να γίνει πιο εύκολη η προσβασιμότητα, όμως είναι οικονομικό το ζήτημα για να γίνουν ανακατασκευές στα οχήματα. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει κάτι σταδιακά. Τα ημίμετρα σ’ αυτήν την χώρα είναι αυτά που μας κάνουν να λέμε πως η προσβασιμότητα στην Ελλάδα δεν είναι καλή για εμάς, όπως επίσης η προσβασιμότητα στον αστικό ιστό των Περιφερειακών Ενοτήτων».

Θα κρίνονται αυθαίρετα τα δημόσια κτίρια που δεν έχουν προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ

«Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της πρόσβασης των ΑμεΑ στις παραλίες, όμως εδώ τα πράγματα πάνε αρκετά καλά στην Περιφέρειά μας. Βέβαια όλο αυτό έγινε με τεράστιες προσπάθειες και πιέσεις. Διαπιστώνουμε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αντιμετώπισή μας στις μέρες μας. Μέχρι όμως όλα αυτά να γίνουν πράξη εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να επιβάλουμε τη νομοθεσία που υπάρχει. Κάτι άλλο που ήρθε ως οδηγία από το υπουργείο λέει πως η προσβασιμότητα μέχρι το 2020 πρέπει να είναι ξεκάθαρη σε όλα τα δημόσια κτίρια της ΑΜ-Θ. Εδώ στην Καβάλα για το θέμα αυτό γίνεται δουλειά, όμως οι ρυθμοί που ακολουθούνται δεν είναι αυτοί που θα μας ικανοποιούσαν απόλυτα. Για μια ακόμα φορά το υπουργείο Υποδομών έχει ανακοινώσει ότι η καταλυτική ημερομηνία θα είναι στο τέλος του 2020 και τα πρόστιμα θα ισχύουν ως τα κτίρια να είναι αυθαίρετα», είπε ο κ Κρεμμύδας.