Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Ελευθερές Καβάλας: «Έτρεμε η εικόνα σαν να ήθελε να βγει ο Αρχάγγελος Μιχαήλ»

Πιστός ισχυρίζεται ότι έγινε μάρτυρας θαύματος το οποίο έγινε πριν από μερικές μέρες στον ιστορικό ναό του χωριού του Δήμου Παγγαίου

Μάρτυρας ενός θαύματος ισχυρίζεται ότι έγινε ένας πιστός στον Δήμο Παγγαίου, όταν πριν από μερικές μέρες βρέθηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Ελευθερές και ξαφνικά είδε την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ να τρέμει.

Το γεγονός το κοινοποίησε δημόσια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ όπως αναφέρει και ο ίδιος, στην αρχή δεν πίστεψε ούτε ο ίδιος ότι έτρεμε η εικόνα, θεωρώντας ότι δεν έβλεπε καλά, ωστόσο συνέχισε να κοιτάει, παρουσία κόσμου, για να διαπιστώσει, όπως ισχυρίζεται, ότι όντως τελικά η εικόνα έτρεμε χωρίς να την ακουμπάει κάποιος.




Το περιστατικό συνέβη στις 28 Ιουνίου 2020 και πολλοί ισχυρίστηκαν ότι εκείνη την ώρα έγινε κάποιος σεισμός, όμως δεν υπήρξε κάποια τέτοια καταγραφή, τουλάχιστον από τις διαδικτυακές πλατφόρμες στις οποίες καταγράφεται η σεισμική δραστηριότητα.

Η μαρτυρία του πιστού

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών σήμερα αυτό το θαύμα που είδα με τα μάτια μου δεν περιγράφεται. Κάθε χρόνο τρίτη μέρα του Πάσχα βγάζουμε τα εικονίσματα από την εκκλησία και τα πηγαίνουμε απέναντι στο εκκλησάκι μας, Αγίου Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης. Γίνεται αγιασμός και μετά προσκυνούμε τα εικονίσματα. Είναι έθιμο χρόνων και μετά κατεβαίνουμε στην πλατεία και χορεύουμε.

Φέτος όμως λόγω των γεγονότων δεν μπορέσαμε και ο ιερέας του χωριού μας αποφάσισε να το κάνουμε αυτήν την Κυριακή. Πήγα λοιπόν στην εκκλησία, τελείωσε η λειτουργία, πήραμε το αντίδωρο και στη συνέχεια θα βγαίνανε τα εικονίσματα. Κάποια παιδιά του χωριού πήρανε τις εικόνες από τον ναό. Βγαίνοντας μου λέει η γιαγιά μου «Αλέξη δεν πήρες και εσύ εικόνα» λέω «γιαγιά δεν πειράζει, τις πήρανε τα παιδιά, το ίδιο είναι».

Στη συνέχεια λέει ένας χωριανός ότι δεν έχουμε άλλη εικόνα για να βγει έξω. Μόλις κάνω τον σταυρό μου στην εικόνα αυτήν την εξωτερική άρχισε να τρέμει χωρίς να την ακουμπήσω και λέω τα μάτια μου θα είναι εκείνη την ώρα. Λέω σταματήστε λίγο και κοιτάξτε, η εικόνα τρέμει και όντως δεν ήτανε τα μάτια μου, έτρεμε η εικόνα. Φαίνεται ήθελε να βγει και ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Εύχομαι να είναι για καλό όλων μας αυτό που έζησα και ζήσαμε σήμερα στο χωριό μας. Η πίστη μας φίλοι μου είναι ζωντανή!!!

Ο ιστορικός ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Στο χωριό Ελευθερές πιθανόν στα τέλη του 14ου αιώνα ιδρύθηκε Μονή, ενδεχομένως αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Χριστού ή στην Παναγία από την οποία σώζονται μόνον ερείπια.

Η Μονή θα βρισκόταν βορείως του σύγχρονου οικισμού και πιθανόν στην ίδια περιοχή όπου στη συνέχεια ιδρύθηκε ο παλαιός Ναός των Παμμέγιστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Ο Ναός των Ταξιαρχών περιέχει λιτό τέμπλο και φορητές  εικόνες νεότερων χρόνων, καθώς υπήρξε καταστροφή του και σφαγή του πληθυσμού κατά τον 19ο αιώνα.

Ο Ναός ανεγέρθηκε το 1820 αρχιερατείας Διονυσίου Αμφίδου Αρχιεπίσκοπου Ελευθερουπόλεως και ανακαινίσθηκε το 1894 με δαπάνες των κατοίκων της Πολίχνης.

Οι εικόνες του ναού δημιουργήθηκαν από δυο ζωγράφους το 1893, τον Ιβάνο και Αμβάνο Στεφάνου από την Άνω Βροντού Σερρών οι οποίοι ξενιτεύτηκαν για λίγο καιρό και έμειναν στις Ελευθερές, ώστε να δημιουργήσουν τα έργα τους. Η φιλοξενία ήταν δεδομένη εκείνη την εποχή, καθώς αποτελούσε πάγια πρακτική στις περιπτώσεις όπου καλούνταν ζωγράφοι για να φιλοτεχνήσουν έργα.

*Πηγή-φωτογραφίες: zoumeperamo.blogspot.com