Καβάλα: Αυτή είναι η βραδινή εικόνα της Νέας Περάμου στα μέσα Ιουλίου [φωτογραφία]

Απογοητευτική η εικόνα σε σχέση με το 2019-Οι δυσοίωνες προβλέψεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων και τα δελεαστικά πακέτα στους Βαλκάνιους τουρίστες για προορισμούς της νότιας Ελλάδας

Η εικόνα της Νέας Περάμου του Δήμου Παγγαίου το βράδυ της Πέμπτης 17 Ιουλίου 2020 η οποία αποτυπώνεται στην φωτογραφία την οποία τράβηξε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, Μάκης Ζουμπλιός είναι χαρακτηριστική της εμφανούς πτώσης της τουριστικής κίνησης σε σύγκριση με την αντίστοιχη εικόνα του καλοκαιριού του 2019, με τον κ. Ζουμπλιό να εκφράζει την αγωνία του για το πώς θα εξελιχθεί φέτος η τουριστική σεζόν και κατ’ επέκταση τι συνέπειες θα έχει αυτό και για την τοπική οικονομία τον χειμώνα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτούς τους προβληματισμούς, σχολιάζοντας το άνοιγμα των συνόρων και λέγοντας ότι υπήρξε καλή οργάνωση στα αεροδρόμια, αλλά δεν οργανωθήκαμε στον Προμαχώνα, όπου υπήρχε μία καλή ροή, «αλλά δεν μπορούσαμε να τους ελέγξουμε».

Όπως είπε, «η ξαφνική απόφαση για υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού τεστ για διέλευση από τον Προμαχώνα, λειτούργησε αρνητικά και λόγω κόστους, αλλά και επειδή σε κάποιες χώρες των Βαλκανίων δεν έχουν ανεπτυγμένα εργαστήρια. Χάθηκε το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου. Από 40% πληρότητα που περιμέναμε, πήγαμε στο 20%».

Μάλιστα ανέφερε και μία πρωτοβουλία των ξενοδόχων, οι οποίοι αναλαμβάνουν ένα μέρος του κόστους του τεστ για να μην χάσουν και άλλους πελάτες. «Για άλλη μία φορά βάλαμε πλάτη» υπογράμμισε.

Για τις τιμές είπε ότι είναι ίδιες με πέρυσι και γίνονται προσπάθειες για εκπτώσεις για πακέτα 5-7 ημερών.

«Θα κάνουμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε καλύτερα πακέτα για την ελληνική αγορά, αλλά υπάρχει ένα φοβικό κλίμα ενόψει του φθινοπώρου. Φοβάμαι ότι έρχεται Αρμαγεδών», τόνισε ο κ. Τάσιος, αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πεσμένης τουριστικής κίνησης.

Δελεαστικά πακέτα στους Βαλκάνιους για προορισμούς της νότιας Ελλάδας

Εκτός των άλλων υπάρχει και «διαρροή» Βαλκάνιων τουριστών προς τη νότια Ελλάδα, όπως στην Κρήτη, στη Ρόδο και στη Σαντορίνη, καθώς μεγάλα τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία προσφέρουν δελεαστικά πακέτα των 400 ευρώ για μια εβδομάδα, περιλαμβάνοντας αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή και ημιδιατροφή.

Το δέλεαρ έχει να κάνει κυρίως με την αεροπορική επιλογή με την οποία αποφεύγονται τα τεστ κορονοϊού στα σύνορα και η πολύωρη ταλαιπωρία (στη Βουλγαρία το τεστ κυμαίνεται στα 50-80 ευρώ ανά άτομο και στη Ρουμανία περί τα 120 ευρώ), καθώς και τα έξοδα για τα καύσιμα και παρακάμπτεται η αβεβαιότητα για το πόσο θα παραμείνουν ανοιχτές οι οδικές πύλες εισόδου στην Ελλάδα.

Όσοι αποφασίσουν να έρθουν οδικώς (κυρίως Ρουμάνοι και Βούλγαροι) επιλέγουν τη Χαλκιδική και κατόπιν τη Θάσο, ενώ ο εσωτερικός τουρισμός είναι ακόμα μουδιασμένος και περιμένει να κλείσει τις διακοπές του την τελευταία στιγμή, με την τελευταία ελπίδα για τους επαγγελματίες του τουρισμού να είναι ο Αύγουστος, αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο ελέω κορονοϊού.