Στην Αλεξανδρούπολη το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό ENDURANCE-Μεταφέρει στρατιωτικό υλικό

Το μήκους 264 μέτρων πλοίο μεταφέρει αποσυναρμολογημένα ελικόπτερα και άρματα για τις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες θα λάβουν μέρος στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση ATLANTIC RESOLVE 2020 στη Ρουμανία

Το μεγαλύτερο πλοίο το οποίο έχει «δέσει» ποτέ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης απέπλευσε από το λιμάνι La Pallice της Γαλλίας το βράδυ της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020 και κατέπλευσε στην Αλεξανδρούπολη το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιουλίου 2020.

Ο λόγος για το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό ENDURANCE Vehicles Carrier το οποίο μεταφέρει στρατιωτικό υλικό για τις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες θα λάβουν μέρος στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση ATLANTIC RESOLVE 2020 η οποία θα διεξαχθεί στη Ρουμανία. Το πλοίο μεταξύ άλλων μεταφέρει αποσυναρμολογημένα ελικόπτερα τα οποία θα συναρμολογηθούν στην Αλεξανδρούπολη και θα πετάξουν από το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» για Ρουμανία, καθώς επίσης άρματα και άλλα οχήματα.

Το ENDURANCE Vehicles Carrier έχει ναυπηγηθεί το 1996, έχει σημαία ΗΠΑ και η  χωρητικότητά του είναι 48.988 t DWT. Το ολικό μήκος του είναι 264,6 μέτρα και το πλάτος του 32,29 μέτρα.

Όσο για όσους αναρωτιούνται αν… χωράει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σημειώνεται πως χωράει χωρίς πρόβλημα στην προβλήτα η οποία είναι 500 μέτρα.

Η μεταφορά του υλικού στη Ρουμανία θα γίνει για πρώτη φορά με τρένο και θα ενεργοποιηθούν οι σιδηροδρομικές μεταφορές μέσα από το λιμάνι, με αμαξοστοιχία από τη Βουλγαρία η οποία θα έρθει για αυτόν τον σκοπό. Μάλιστα έγινε και η δοκιμή της συγκεκριμένης επιχείρησης, προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Το υλικό θα αρχίσει να ξεφορτώνεται την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι θα αφιχθούν με C-130 από την Αθήνα.

Είναι ασφαλώς μια σημαντική στιγμή, εν όψει και της αξιοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που θα ξεφορτωθούν υλικά τέτοιου είδους και μεγέθους στην Αλεξανδρούπολη και θα χρησιμοποιηθεί σιδηρόδρομος για τη μεταφορά τους, το μήνυμα το οποίο εκπέμπεται είναι πως όποιος θέλει μπορεί να αξιοποιήσει το λιμάνι του Έβρου για τη μεταφορά υλικών και οτιδήποτε άλλο προς τις βαλκανικές και βαλτικές χώρες και την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.

*Πηγή: κειμένου :www.evrosnews.gr-kavalaportnews.gr Φωτογραφία: fleetmon.com