Καβάλα: Κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στον Δήμο Νέστου

Το κρούσμα αφορά σε ασθενή με ήπια συμπτώματα εκδήλωσης της ασθένειας-Σε αιμοδοτική καραντίνα τέθηκε ο Δήμος Τοπείρου στην Ξάνθη

Σε 2 ανέρχονται τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα ιού Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, τα οποία μάλιστα εντοπίζονται στον Δήμο Τοπείρου. Όπως αναφέρουν τα xanthinea.gr πρόκειται για 2 ιδιαίτερα σοβαρά περιστατικά, καθώς αφορούν ασθενείς οι οποίοι εκδήλωσαν συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ την ίδια στιγμή ένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου καταγράφεται και στην Καβάλα και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Νέστου και αφορά σε ασθενή με πιο ήπια συμπτώματα εκδήλωσης της ασθένειας.

Σε αιμοδοτική καραντίνα ο Τόπειρος

Σε αιμοδοτική καραντίνα τέθηκε ο Δήμος Τοπείρου στην Ξάνθη μετά και την εμφάνιση δύο κρουσμάτων στην περιοχή.

Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιμοδοτών Ξάνθης, Γιάννης Παπαχρόνης, «είναι λυπηρό. Ό,τι και να πούμε δεν έχει τελειωμό, αλλά δεν έχει και λογική. Με ενημέρωσή μας από τη Διεύθυνση Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης μάς ζητήθηκε να απευθυνθούμε στους εθελοντές αιμοδότες μας που μένουν στον Δήμο Τοπείρου και να τους ενημερώσουμε να μην αιμοδοτούν, διότι όλος ο Δήμος είναι σε αιμοδοτική καραντίνα από συνολικά δύο κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου (κουνούπι). Σας το ανακοινώνω λοιπόν, αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι θα έπρεπε επίσημα να το ανακοινώσουν από το Νοσοκομείο μας. Ο δε δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου δεν ξέρει τίποτα. Δεν πρέπει να ενημερωθεί και εκείνος επίσημα; Τέλος, η έλλειψη αίματος φαίνεται να έχει τις πρώτες επιπτώσεις. Ήδη έχουμε τις πρώτες αναβολές χειρουργείων στην Ξάνθη… Βοήθειά μας…».

Η Ξάνθη στις «κόκκινες» περιοχές

Ο ΕΟΔΥ μάλιστα ανακοίνωσε πως η Ξάνθη συγκαταλέγεται στις «κόκκινες» περιοχές για τον ιό του Δυτικού Νείλου και φέτος.

Οι επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές για την περίοδο μετάδοσης 2020, μέχρι τις 23 Ιουλίου 2020 είναι οι εξής:

  • Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας τον Δήμο Καρδίτσας
  • Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης τον Δήμο Τοπείρου
  • Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών τον Δήμο Ηράκλειας
  • Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τον Δήμο Νέστου

Μέτρα για την ασφάλεια του αίματος τα οποία αφορούν σε όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και ειδικότερα αυτές των επηρεαζόμενων περιοχών κοινοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).