Καβάλα: Οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων ζητούν κονδύλια για να διαχειριστούν την καθημερινότητα

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των χωριών του Δήμου «καρφώνουν» τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την αδυναμία χρηματοδότησης δράσεων από την Πάγια Προκαταβολή

Οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της Καβάλας, της Νέας Καρβάλης, του Χαλκερού, του Ζυγού, του Κρυονερίου, της Παλιάς Καβάλας, της Λυδίας, του Βουνοχωρίου-Λιμνιάς-Λυκοστόμου, του Δάτου-Μικροχωρίου-Πολυστύλου, του Αμυγδαλεώνα, των Κρηνίδων, των Φιλίππων, του Πολυνέρου και των Κορυφών του Δήμου Καβάλας ζητούν από τη Διοίκηση Μουριάδη να «δει» το θέμα της χρηματοδότησης των χωριών έτσι ώστε να επιλυθούν «τρέχοντα προβλήματα και ανάγκες».

Με κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι αναφέρονται στην αδυναμία μέχρι στιγμής να διατεθούν χρήματα απευθείας στις τοπικές κοινότητες από το χρηματοδοτικό εργαλείο της Πάγιας Προκαταβολής, «φωτογραφίζοντας» ως υπεύθυνους για αυτό τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι πρόεδροι δηλώνουν ότι θα είναι «στη διάθεση του Δημάρχου» για να βρεθεί μια λύση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Καβάλας.

«Παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας, δυστυχώς ακόμη ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, ικανό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής  της τοπικής μας κοινωνίας, παραμένει αναξιοποίητο. Πρόκειται για την Πάγια Προκαταβολή, έναν θεσμό που προβλέπεται στη Νομοθεσία μας εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τον οποίο, για κάθε τοπική κοινότητα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, διατίθεται από τον Δήμο ένα κονδύλιο, ώστε να το διαχειριστούν τα τοπικά συμβούλια προκειμένου να επιλύσουν τρέχοντα προβλήματα και ανάγκες των κοινοτήτων τους.

Μέχρι και σήμερα όμως, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια από την Πάγια Προκαταβολή προς όφελος των πολιτών του Δήμου μας, δεν έχουμε καταφέρει το θεμιτό αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην στάση των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, οι οποίοι ερμηνεύοντας με ιδιαίτερα περιοριστικό τρόπο τις σχετικές διατάξεις του Νόμου, διαρκώς βρίσκουν προφάσεις και αρνούνται να εγκρίνουν την πληρωμή εργασιών και παρεμβάσεων που γίνονται στις τοπικές κοινότητες, μέσω της Πάγιας Προκαταβολής.

Επειδή ήδη έχουν περάσει δέκα περίπου μήνες από τις τελευταίες εκλογές και δεν έγινε καμία απολύτως πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα με αποτέλεσμα οι κοινότητές μας ουσιαστικά να απαξιώνονται, καλούμε την αιρετή Διοίκηση του Δήμου Καβάλας να μεριμνήσει ώστε να δοθεί μία λύση στο ζήτημα της διαχείρισης και αξιοποίησης της Πάγιας Προκαταβολής, διαφορετικά το συγκεκριμένο κονδύλιο θα παραμείνει τελικά αναξιοποίητο και θα χαθεί ακόμη μία ευκαιρία για την ανάπτυξη του τόπου μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.

Βρισκόμαστε στη διάθεση του Δημάρχου και επιθυμούμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία μαζί του για την εξεύρεση λύσης στο χρόνιο αυτό πρόβλημα, προκειμένου τα χρήματα της Πάγιας Προκαταβολής να αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο προς όφελος των συνδημοτών μας».