Νέα μέτρα για τον κορονοϊό: Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα, πού συστήνεται [πίνακας]

Δείτε αναλυτικά τι και πού αλλάζει από την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020 - Πόσο είναι το πρόστιμο για τη μη χρήση της μάσκας - Τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για το ενδεχόμενο νέου lockdown, πανηγύρια, εκκλησίες

Oεπίσημος λογαριασμός της ελληνικής κυβέρνησης στο Twitter εξηγεί, με έναν πίνακα, πού επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για εργαζομένους και κοινό από την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου, ως μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι σημαντικό να τηρούνται πιστά οι κανόνες υγιεινής και να αποφεύγονται συναθροίσεις. Παράλληλα, ανέφερε ότι σε 171.138 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου, ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα Covid-19 ανέρχονται σε 429.

Αναλυτικά το tweet της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει:

Από αύριο, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, επεκτείνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας για εργαζομένους και κοινό. Φοράμε μάσκα για να αποτρέψουμε τη διασπορά του κορονοϊού και μένουμε ασφαλείς!

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από αύριο είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για εργαζομένους και κοινό/πελάτες στα εξής:

  • καταστήματα λιανικής
  • γραφεία/υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό, ΔΕΚΟ, τράπεζες,
  • ιατρεία,
  • δημοτικά καταστήματα,
  • καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.),
  • κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:

  • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • ταξί για επιβάτες και οδηγούς,
  • σούπερ μάρκετ,
  • ασανσέρ,
  • όπως επίσης και για εργαζομένους στα καταστήματα εστίασης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν υπάρχει δυνατότητα για τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων.

Το πρόστιμο για τη μη χρήση μάσκας ανέρχεται στα 150 ευρώ.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε οτι ο ιός είναι ακόμη εδώ κι αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στα αστικά κέντρα. Οι αποφάσεις για την επέκταση του μέτρου ελήφθησαν μετά από εισηγήσεις των ειδικών. Δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός αλλα ούτε κι εφησυχασμός, τόνισε και γνωστοποίησε οτι κάθε βδομάδα γίνονται 1.000 στοχευμένα τεστ σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.

Παράλληλα ανέφερε ότι σε 171.138 ανέρχονται οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί συνολικά, ανά πύλη εισόδου, στη χώρα από την 1η Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου ενώ αυτήν τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα COVID-19 ανέρχονται σε 429.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει η εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που έως τώρα έχουν καταγραφεί:

«Ο αλγόριθμος λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου, για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του «PLF». Στόχος του «EVA» είναι τόσο να εντοπίσει τους επιβάτες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού όσο και να δειγματοληπτεί, αποσκοπώντας στην παρακολούθηση όλων των χωρών και περιοχών για τον γρήγορο εντοπισμό νέων επιδημιολογικά βεβαρημένων προφίλ.

Τις τελευταίες ημέρες, για παράδειγμα, έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας στην Ισπανία, λόγω των αλλαγών που παρατηρούνται στα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα αυτή και ήδη έχουμε διπλασιάσει σε όσους έχουν αυτή τη χώρα προέλευσης. Σύμφωνα με τις υποδείξεις λοιπόν του «EVA», από την 1 η έως και τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344.

Ειδικά για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις είναι αυτές των Βαλκανίων.

Σε ό,τι αφορά τα πανηγύρια του Αυγούστου είπε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας ωστόσο σημείωσε ότι “πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους πανηγύρια, ο καθένας μας να απέχει από συναθροίσεις και συνωστισμούς, είναι θέμα συλλογικής και ατομικής ευθύνης.

Ο Νϊκος Χαρδαλιάς απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown και τόνισε οτι “τοπικά lockdown θα γίνουν αν εξαντληθούν όλα τα μέτρα που θα έχουμε πάρει για κάποιες περιοχές”.

Αναφορικά με τις εκκλησίες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολιτη διευκρίνισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα κι ότι η πλειονότητα τηρεί τους κανόνες. “Το αν θα επιβληθούν μέτρα θα το εξετάσουμε σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος” συμπλήρωσε.