Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ «τρέχει» πλέον τη διαδικασία υιοθεσίας-αναδοχής και ηλεκτρονικά

Στον «αέρα» πλέον η σχετική πλατφόρμα με στόχο την απο-ιδρυματοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών - Αναστασία Τζαμπαζλή: Δράσεις εξωστρέφειας αλλά και «τακτοποίησης» των ιδρυμάτων της ΠΑΜ-Θ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 28 Ιουλίου 2020 η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ Αναστασία Τζαμπαζλή προκειμένου να επικοινωνήσει στα τοπικά ΜΜΕ το πρόγραμμα αναδοχής και υιοθεσίας των φιλοξενούμενων παιδιών στις δομές της ΑΜ-Θ και στην Παιδόπολη της Καβάλας που πλέον μπήκε σε ηλεκτρονική βάση, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η αναδοχή ή υιοθεσία των παιδιών.

Όπως είπε η κ. Τζαμπαζλή: «Η σημερινή μας ενημέρωση έχει να κάνει με το κομμάτι της αναδοχής και της υιοθεσίας που τρέχει τώρα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα και εμείς είμαστε από τις δομές που κινεί αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχουν οι δράσεις που θα γίνουν στο Κέντρο μας με πολλούς υπευθύνους που βρίσκονται στο Διοικητικό Συμβούλιο.

»Έχει γίνει πολύς λόγος από την υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου και η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την απο-ιδρυματοποίηση των παιδιών και των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στις δομές. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα και σκοπός είναι να υπάρχει πολύ μικρό διάστημα όπου τα παιδιά θα βρίσκονται μέσα στα ιδρύματα, για να βρουν μετά μια οικογένεια. Περίπου έχουμε καταφέρει μέσα από αυτή την πλατφόρμα το διάστημα της όλης διαδικασίας να είναι ένας χρόνος.

»Μέχρι τώρα οι άνθρωποι που υιοθετούσαν θα έπρεπε να περιμένουν αρκετά χρόνια απευθυνόμενοι σε διάφορα ιδρύματα των μεγάλων πόλεων. Έτσι, οποιοσδήποτε από όλη την Ελλάδα μπορεί να μπει και να γίνει ανάδοχος γονιός ενός παιδιού από μια άλλη περιοχή. Το Κέντρο μας με πολλή μεγάλη περηφάνια ήταν το πρώτο που έκανε μια ημερίδα ενημέρωσης στην Ξάνθη τον Ιανουάριο με στοιχεία για το πρόγραμμα. Δυστυχώς, μας πρόλαβε ο κορονοϊός και δεν μπορέσαμε να κάνουμε άλλες ημερίδες σε άλλες πόλεις.

»Αυτήν τη στιγμή φιλοξενούμε 14 παιδιά στην Παιδόπολη της Καβάλας και έχουμε για αναδοχή 17 παιδιά. Πέρα από την αναδοχή και υιοθεσία, το κομμάτι που μας ενδιαφέρει είναι η αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει μια κατοικία στη Δράμα και άλλες δύο κατοικίες που θα λειτουργήσουν, αφού γίνουν εργασίες. Αυτό σημαίνει πως παιδιά που θα φύγουν από το ίδρυμα θα μπορούν να μένουν σ’ αυτές τις αυτόνομες κατοικίες.

»Ήδη ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα μέσω ΑΣΕΠ για  36 μήνες όπου άτομα θα προσλαμβανόταν και θα τις στελέχωναν. Όταν τελειώσουν οι δουλειές, θα λειτουργήσουν το φθινόπωρο».

Συνεχίζοντας η κ. Τζαμπαζλή, είπε: «Ο επόμενος στόχος είναι να έρθουμε κοντά στην κοινωνία με εξωστρέφεια, ώστε ο κόσμος να μάθει ποιες είναι οι δράσεις μας και πώς μπορεί να έρθει κοντά στα άτομα που βρίσκονται μέσα στις δομές μας. Είμαστε ευχαριστημένοι με το άνοιγμα αυτό, οι δωρεές έχουν αυξηθεί πολύ και καλύπτουν ανάγκες μας επιχειρηματίες. Έχουμε έρθει σε επαφή με πολλές επιχειρήσεις, ενώ πολλοί άνθρωποι προσφέρουν πολλά για να νιώθουν καλά και τα παιδιά μας. Πολλά χρήματα επίσης που μας δίνονται, θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κτιρίων αλλά και επισκευές υποδομών για να φιλοξενούνται τα παιδιά.

»Επίσης ρυθμίσαμε και κάποιες οφειλές μας, όπως αυτή της ΔΕΥΑΚ, της τάξης των 100 χιλιάδων ευρώ. Ο Δήμαρχος Καβάλας θα μας βοηθήσει για να λύσουμε το πρόβλημα των μηχανημάτων που πρέπει να έχουμε για να κάνουμε τις δουλειές μας στο Κέντρο. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με το πανεπιστήμιο με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των δομών μας. Προτείναμε συνένωση των δομών μας με κέντρο την Καβάλα. Κάναμε τις προτάσεις μας στο υπουργείο και είμαστε στην ολοκλήρωση του Οργανισμού που θα διακινεί ό,τι χρειάζονται οι δομές μας.

»Το πιο βασικό είναι πως στο κομμάτι του κορονοϊού, γενικά στην Ελλάδα, τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας με τη συνεργασία του υπουργείου πήγαμε εξαιρετικά καλά και δεν είχαμε κανένα περιστατικό».