Τρία χρόνια από τον θάνατο του αείμνηστου Μητροπολίτη ΦΝΘ Προκοπίου [φωτογραφίες]

Στο πλαίσιο των μνημόσυνου του θα μεταφερθούν τα λείψανα της μητέρας Μαριάνθης Τσακουμάκα από το Κοιμητήριο της Κορίνθου σε ειδική μαρμάρινη θήκη δίπλα στον τάφο του στον Άγιο Σίλα, όπως ήταν η επιθυμία του

Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται, ότι, καθώς συμπληρώνονται εφέτος τρία χρόνια από τον αιφνίδιο θάνατο του αειμνήστου Μητροπολίτου ΦΝΘ Προκοπίου, έχει προγραμματισθεί η τέλεση του τριετούς Μνημοσύνου την προσεχή Κυριακή 2 Αυγούστου 2020, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

6.30 π.μ. : Ο Όρθρος και το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον ιερό Καθεδρικό Ναό του αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας.

10.30 π.μ. : Το ιερό Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου στον ως άνω ιερό Καθεδρικό Ναό.

11.30 π.μ. : Το νεκρώσιμο Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Προκοπίου στην ιερά Μονή του αγίου Σίλα και η τελετή μετακομιδής και εναποθέσεως των λειψάνων της μέχρι σήμερα αναπεπαυμένης στο Κοιμητήριο Κορίνθου μακαριστής μητρός του Μαριάνθης Τσακουμάκα, σε ειδική μαρμαρίνη θήκη δίπλα στον τάφο του κατά σάρκα υιού της αειμνήστου Μητροπολίτου.

Στις προγραμματισθείσες ιερές τελετές θα συμμετάσχουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος. Ως γνωστόν ο μακαριστός Μητροπολίτης Προκόπιος χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας πλάι στους Μητροπολίτες Κορίνθου Προκόπιο Τζαβάρα και Παντελεήμονα Καρανικόλα. Επίσης θα συμμετάσχει και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αποτελεί τακτικό μέλος της παρούσας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και συνεργάσθηκε με τον μακαριστό Προκόπιο για διάφορες υπηρεσιακές υποθέσεις στις Συνοδικές Επιτροπές της Εκκλησίας.

Διευκρινίζεται, επιπλέον, ότι, κατόπιν επιθυμίας των συγγενών του Μητροπολίτου Προκοπίου και υπηρεσιακής συνεννοήσεως με τους αρμοδίους της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Κορινθίας Μητροπολίτης κ. Διονύσιος θα μεταφέρει στην Καβάλα από το Κοιμητήριο της Κορίνθου τα οστά της εκεί ενταφιασμένης από τους χρόνους της ιερατικής διακονίας του αειμνήστου Μητροπολίτου Προκοπίου στην Κόρινθο κατά σάρκα μητρός του Μαριάνθης Τσακουμάκα.

Η απόδοση της τιμής αυτής αποτελούσε και επιθυμία του μακαριστού προς την μητέρα του.

Ο αείμνηστος Ιεράρχης Προκόπιος, με το πολυσχιδές έργο και την πολυετή καρποφόρο αρχιερατεία του, κατέλιπε το αποτύπωμα της αγάπης και της προσφοράς του στην τοπική μας Εκκλησία, γεγονός για το οποίο δικαίως τον επαινούμε, τον τιμάμε και τον ευγνωμονούμε.

Συνεπής στην δέσμευση του για την απόδοση του οφειλομένου σεβασμού προς τον άμεσο πρόκατοχό του και της προβολής της αγαθής μνήμης του, ο Σεβ.Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020, ημέρα που συμπληρώθηκαν ακριβώς τρία χρόνια από τον θάνατο του Μητροπολίτου Προκοπίου, μετέβη στην ιερά Μονή αγίου Σίλα Καβάλας και ετέλεσε τρισάγιο επί του τάφου μαζί με τους συνεργάτες του Κληρικούς, στο τέλος του οποίου απηύθυνε συγκινητικούς και από καρδιάς λόγους :

«Δεσπότη μου μακαριστέ, σού έφερα τα παιδιά σου, τα οποία μού παρέδωκες για να προσέχω…».