Έκκληση από Νομίατρο και αιρετούς της Καβάλας: «Κλείνουμε την πόρτα στον κορονοϊό», τηρούμε τα μέτρα προστασίας!

Συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας - Νομίατρος: Να κάνουμε το δικό μας lockdown στον ιό για να μην οδηγηθούμε σε τοπικό lockdown στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Να κάνουμε το ατομικό μας lockdown στον κορονοϊό, τηρώντας ο καθένας μας ξεχωριστά όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας, για να αποφύγουμε ένα πιθανό τοπικό lock down για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας κάλεσε τους πολίτες ο Νομίατρος Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε το πρωί της Πέμπτης 30 Ιουλίου 2020 ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης.

Το «παρών» έδωσαν οι δήμαρχοι της ΠΕ Καβάλας και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και μίλησαν στα τοπικά ΜΜΕ για την ανησυχητική, πλέον, εξάπλωση του ιού στην Καβάλα.

Ο κ. Παπαδόπουλος παραδέχθηκε πως κρούσματα υπάρχουν σε όλους τους δήμους της Καβάλας και πως τα τεστ που μπορούν να γίνουν δεν είναι απεριόριστα, αλλά γίνονται στοχευμένα. Εξήγησε, τέλος, πως στόχος είναι «να βρούμε τους θετικούς και να απομονώσουμε τις επαφές τους, για να μην έχουμε περαιτέρω μετάδοση της νόσου».

Αρχικά ο Νομίατρος επεσήμανε: «Κρούσματα υπάρχουν και στη Θάσο και στον Δήμο Νέστου, στο Κέντρο Υγείας. Ήδη έχουμε κάνει ιχνηλατήσεις σε κάποιες περιπτώσεις όπου κρίναμε, επειδή ήταν επιχειρήσεις, θα έπρεπε να το κάνουμε και το κάναμε. Βέβαια πρέπει να καταλάβουμε ότι ο αριθμός των τεστ που μπορούν να γίνουν δεν είναι απεριόριστος, όχι μόνο για την Καβάλα, αλλά πανελληνίως. Και από τη στιγμή που βλέπουμε ότι υπάρχει γενικά αύξηση του κορονοϊού στη χώρα, προφανώς θα αυξηθεί και ο αριθμός των τεστ, αν υπάρχει ένα όριο σε αυτά».

»Αυτό το είδαμε και σε άλλες χώρες, ότι από ένα σημείο και μετά, δηλαδή αν έχεις πολλά κρούσματα, δεν μπορείς να τα ιχνηλατήσεις όλα με τεστ. Κάνεις επιδημιολογικά με βάση τα πρωτόκολλα που γίνονται, παίρνοντας στοιχεία. Αυτό που έχει σημασία είναι μετά από κει και πέρα τι κάνουμε, εμείς προσπαθούμε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ να βρούμε τους θετικούς και να απομονώσουμε τις επαφές τους, για να μην έχουμε περαιτέρω μετάδοση της νόσου.

»Να ξέρετε ότι από ένα σημείο και μετά, όταν αρχίζεις και έχεις αρκετά κρούσματα, δεν ψάχνεις από πού κόλλησε ο άλλος, γι’ αυτό τόνισα ότι πλέον είναι πιθανό να κολλήσει ο καθένας από οπουδήποτε, γιατί άρχισε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα. Και αυτό θα συμβεί στη χώρα, αφού μπαίνουμε σε δεύτερο κύμα, προφανώς. Άρα πρέπει να υπάρχει πολλή προσοχή και θα πρέπει να ανακοπεί η περαιτέρω μετάδοση από τις στενές επαφές των θετικών κρουσμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο τοπικού lockdown, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως «αυτό είναι που πρέπει να αποφύγουμε, όπως έχει πει και ο αρμόδιος υφυπουργός, ότι είναι το απευκταίο μέτρο, είναι το τελευταίο μέτρο που θα θέλαμε να ληφθεί κάπου, δεν είμαστε σε αυτή τη φάση αυτή τη στιγμή, αλλά σας είπα ότι μπορούμε να κάνουμε εμείς ένα lockdown στον κορονοϊό από μόνοι μας ατομικά, για να μην πάμε σε τέτοια γενικευμένα μέτρα τα οποία θα είναι καταστροφικά. Με τα απλά μέτρα μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα στον ιό, ώστε να μη μας προσβάλλει, κάνοντας εμείς το lockdown αυτόματα»!