Κορονοϊός: Γιατί κλείνουν μετά τα μεσάνυχτα τα καταστήματα εστίασης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη;

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς εξήγησε το σκεπτικό με το οποίο έγινε η «κατανομή» των νέων αυστηρών μέτρων ανά Περιφέρεια-Τα κριτήρια δεν είναι μόνον ποσοτικά-Τι άλλο έπαιξε ρόλο στην απόφαση

Διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο επελέγησαν οι 15 περιοχές στις οποίες από την Τρίτη 11 Αυγούστου και μέχρι τις 23 Αυγούστου τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κτλ.) θα κλείνουν από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως εξήγησε στην ενημέρωση της Τρίτης, «τα κριτήρια είναι καθαρά επιδημιολογικά σε σχέση με το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή και τι προβλέψεις μας δίνουν οι αλγόριθμοι. Κάθε βράδυ αναλύουμε τα κρούσματα που υπάρχουν και μαζί με την ομάδα του EVA και την ομάδα του κ. Τσιόδρα καθορίζουμε την επόμενη κίνηση. Είναι μια σύνθετη διαδικασία που βασίζεται σε πολλά δεδομένα με γνώμονα να μην πάρουμε μέτρα που να μην έχουμε αποτελέσματα».

«Τα κριτήριά μας δεν είναι μόνο ποσοτικά. Για παράδειγμα έχουμε 478 ενεργά κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία και 406 στην Αττική, αλλά η απόφαση που πήραμε είναι για την την τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και την Κρήτη με μόνο 33 κρούσματα. Πρέπει να υπάρχει μια σχέση του αριθμού των κρουσμάτων με τον πραγματικό πληθυσμό. Το βασικότερο είναι να δούμε την εικόνα στην κοινότητα. Στην Κρήτη έχουμε διασπορά σε διάφορες κοινότητες και από τις ιχνηλατήσεις έχουμε μεγάλο αριθμό high risk επαφών και ο αλγόριθμος μάς δίνει μια πρόβλεψη βάσει της οποίας πήραμε την απόφαση» εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Βαρύ το πρόστιμο για τους… νυχτερινούς τύπους

Όσον αφορά το νέο ωράριο για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και επιβολή «λουκέτου» για 20 ημέρες σε περίπτωση δεύτερης παράβασης.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην ατομική ευθύνη των πολιτών και τόνισε ότι «αυτό το καλοκαίρι ο τρόπος χαλάρωσης και εκτόνωσής μας δεν μπορεί να είναι ίδιος με τις άλλες χρονιές».