Ιερέας προς πιστή σε εκκλησία της Καβάλας: Δεν θα λάβεις την ευλογία της Παναγίας εφόσον φοράς μάσκα!

Καταγγελία πιστής για προσβλητική συμπεριφορά ιερωμένου προς εκείνη και προς όσους φορούσαν μάσκα εντός του Ιερού Ναού-Άμεση η αντίδραση-απάντηση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

Με μια ανάρτηση-καταγγελία στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, μια Καβαλιώτισσα η οποία πήγε να εκκλησιαστεί σε Ιερό Ναό της πόλης δηλώνει ότι δέχτηκε προσβλητικά σχόλια από τον ιερέα του Ναού, διότι φορούσε προστατευτική μάσκα εντός του Ναού, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εγώ συνέχιζα να τη φοράω κοιτώντας τον κατάματα κι αυτός συνέχιζε την πολεμική του εναντίον των παράλογων μέτρων κι εμού φυσικά που τα τηρώ, λέγοντάς μου ότι δε θα λάβω την ευλογία της Παναγίας κι ότι όσοι φορούν μάσκα δεν πρέπει να χαιρετούν τις εικόνες, να είναι στο προαύλιο κι όχι εντός του ναού!».

Η καταγγελία της Καβαλιώτισσας

Νιώθω την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας αυτό που μου συνέβη πριν λίγο: πήγα να παρακολουθήσω την παράκληση προς την Παναγία σε ιερό ναό της πόλης μας. Μπαίνοντας είδα τα περίεργα βλέμματα των πιστών και διαπίστωσα ότι οφείλονταν στη μάσκα που φορούσα μόνο εγώ και συγγενικό μου πρόσωπο (καρκινοπαθής) και κανείς άλλος από το εκκλησίασμα. Δεν πτοήθηκα φυσικά και την κράτησα μέχρι το τέλος όπου ο ιερέας πήρε το λόγο και μας προσέβαλε θεωρώντας ότι η μάσκα προσβάλλει την ιερότητα του χώρου γιατί αμφισβητεί τη θεία χάρη και την αναμενόμενη προστασία από κάθε κακό….!!! Εγώ συνέχιζα να τη φοράω κοιτώντας τον κατάματα κι αυτός συνέχιζε την πολεμική του εναντίον των παράλογων μέτρων κι εμού φυσικά που τα τηρώ, λέγοντάς μου ότι δε θα λάβω την ευλογία της Παναγίας κι ότι όσοι φορούν μάσκα δεν πρέπει να χαιρετούν τις εικόνες, να είναι στο προαύλιο κι όχι εντός του ναού! Τα συναισθήματα μου ποικίλα: θυμός κι απογοήτευση! Κανείς δεν έχει δικαίωμα ούτε ιερέας να προσβάλλει τους πιστούς γιατί είναι νόμιμοι και υπεύθυνοι, αλλά ούτε και να τους απομακρύνει από το ναό (είναι λειτουργός κι όχι ιδιοκτήτης του). Τα συμπεράσματα δικά σας….»

Η απάντηση της Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ

Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου σημειώνει ότι η καταγγέλλουσα θα πρέπει να υποβάλλει επωνύμως και γραπτώς την καταγγελία της προς την Μητρόπολη και αναλόγως θα ακολουθηθούν οι ανάλογες διαδικασίες, καθώς όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «αυτή είναι και η μόνη υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά όσων πραγματικά επιθυμούν την επίλυση ζητημάτων και καταστάσεων που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Μετά από σχετική επικοινωνία που είχαμε με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου σχετικά με την καταγγελία για την συμπεριφορά ιερωμένου της Μητροπόλεως και την χρήση προστατευτικής μάσκας εντός των ιερών ναών, ευθύς αμέσως μάς υποδείχτηκε να ζητήσουμε από την καταγγέλλουσα να υποβάλλει επωνύμως την καταγγελία της στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) της Μητροπόλεως, ώστε να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία καταλογισμού ευθυνών και να απαντηθούν υπευθύνως όσα απασχολούν την καταγγέλλουσα. Αυτή είναι και η μόνη υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά όσων πραγματικά επιθυμούν την επίλυση ζητημάτων και καταστάσεων που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν. Αναμένονται οι ενέργειες της καταγγέλλουσας.