Χρήστος Ποτόλιας: Επείγει άμεση παρέμβαση στην οδό Ζαλόγγου. Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία!

«Αυτοψία» της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνοικία του Βύρωνα όπου εδώ και χρόνια υπάρχει διαρροή μεγάλων ποσοτήτων νερού και επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Απόστολο Χρόνη - Ποια η θέση της παράταξης

Το πρωί της Τετάρτης 26 Αυγούστου 2020 κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Καβάλας επισκέφτηκε τη συνοικία του Βύρωνα και συγκεκριμένα το τμήμα της οδού Ζαλόγγου όπου εδώ και χρόνια «λιμνάζει» μια διαρροή υδάτων που δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή.

Το θέμα είχε αναδείξει με ρεπορτάζ του το KAVALA POST λίγες μέρες πριν, κατόπιν καταγγελιών των κατοίκων [διαβάστε το ρεπορτάζ και δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ].

Ο επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης Χρήστος Ποτόλιας είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το πρόβλημα που υπάρχει, να μιλήσει με τους κατοίκους, ενώ σε ανακοίνωσή του γνωστοποιεί την επικοινωνία που είχε σχετικά τόσο με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καβάλας Απόστολο Χρόνη όσο και με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Καβάλας.

Εστία μόλυνσης επί της Ζαλόγγου (διαρροές νερών εδώ και οκτώ χρόνια)

«Μετά από πρόσκληση κατοίκων της οδού Ζαλόγγου, επισκεφθήκαμε σήμερα την περιοχή όπου διαπιστώσαμε ότι από διαρροή νερών, ύδρευσης ή αποχέτευσης δεν γνωρίζουμε, έχει δημιουργηθεί εστία μόλυνσης από τα λιμνάζοντα νερά επί του οδοστρώματος.

Η απαράδεκτη κατάσταση που διαπιστώσαμε χρονολογείται εδώ και πολύ καιρό κατά τα λεγόμενα των κατοίκων (διαθέτουν σχετική αλληλογραφία που μας παρουσίασαν) με αποτέλεσμα να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία (δυσοσμία, κουνούπια κ.ά.). Επιπλέον αποτελεί και αιτία ατυχημάτων σε πεζούς και αυτοκίνητα λόγο της ολισθηρότητας που προκαλούν τα λιμνάζοντα νερά επί του οδοστρώματος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε από το σημείο του προβλήματος με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ τον οποίο καλέσαμε να έρθει επί τόπου για να διαπιστώσει το πρόβλημα, μας δήλωσε ότι το γνωρίζει και ότι στον χρόνο που ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν μπορεί να διορθώσει αυτά που δεν έκαναν οι προηγούμενοι τα πολλά προηγούμενα χρόνια. Μας δήλωσε επίσης ότι γίνονται έργα και ότι η κατάσταση και στο συγκεκριμένο σημείο θα τακτοποιηθεί.
Επειδή όμως ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία επείγει για άμεση παρέμβαση, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τη Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας για να επιληφθεί του θέματος και να κρίνει με αυτοψία για την έκταση του κινδύνου.  Για λόγους τάξης μας ζητήθηκε να κάνουμε γραπτή αναφορά, την οποία και κάναμε, αναμένοντας τις ενέργειες της.

Θεωρούμε ότι η ΔΕΥΑΚ, συνολικά οι υπηρεσίες του Δήμου πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα τόσο για την οριστική αποκατάσταση των διαρροών, κυρίως όμως, μέχρι αυτές να πραγματοποιηθούν, να επιληφθούν την καθημερινή καθαριότητα του σημείου και την καθημερινή απομάκρυνση των νερών.

Θεωρούμε όμως ότι οι εκτεταμένες βλάβες σε ύδρευση και αποχέτευση των δικτύων της πόλης μας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της πολιτικής που θέλει αυτές της υπηρεσίες να λειτουργούν με το απαράδεκτο καθεστώς της ανταποδοτικότητας.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα βρίσκεται σε διαρκεί σύγκρουση με την επικρατούσα των ανταποδοτικών υπηρεσιών.

Για το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης χρειάζονται κρατικά κονδύλια για σοβαρές και εκτεταμένες παρεμβάσεις.

Οι διάφορες διοικήσεις Δήμου και ΔΕΥΑΚ χαρακτηρίζονται από “ανικανότητα” να πορευτούν σε έναν τέτοιο δρόμο διεκδικήσεων από το κεντρικό κράτος και όχι από ανικανότητα, όπως αποκαλούνται μεταξύ τους, για τη διαχείριση του απαράδεκτου καθεστώτος το να πληρώνει ο εργαζόμενος δύο και τρεις φορές για το ίδιο πράγμα.

Νερό και αποχέτευση δημόσια αγαθά που δε θα πωλούνται, μόνο στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με λαϊκό έλεγχο μπορούν να επιτευχθούν».