Άνοιγμα σχολείων: Πώς θα είναι η σχολική πραγματικότητα. Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Πότε χτυπάει το «πρώτο κουδούνι» και τι προβλέπεται για μαθητές, γονείς και καθηγητές στην εκπαιδευτική «εποχή του κορονοϊού»-Τέλος στις σχολικές εκδρομές-Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Κοινή συνέντευξη Τύπου για τις λεπτομέρειες της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, με τη συμμετοχή του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, παρουσία της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνας Παπαευαγγέλου, παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 1 Σεπτεμβρίου 2020.

Η κ. Κεραμέως έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ληφθεί και στην προετοιμασία η οποία έχει γίνει για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων , με το «πρώτο κουδούνι» να χτυπάει τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 και σημείωσε ότι αν χρειασθεί θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ή πιο ελαστικά.

Αναλυτικά τα βασικότερα μέτρα

  • οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα
  • δε θα γίνονται εκδρομές
  • οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία θα γίνονται ανά τμήμα
  • συστηματικοί καθαρισμοί και απολυμάνσεις
  • κάθε μαθητής δημοτικού θα έχει δωρεάν ένα ατομικό παγούρι (δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη)
  • υποχρεωτική χρήση της μάσκας από τους μαθητές, από την οποία εξαιρούνται παιδιά με ειδικά προβλήματα υγείας (στα ειδικά σχολεία μάσκες θα χρησιμοποιούνται εφόσον είναι εφικτό)
  • οι απουσίες εφόσον ο μαθητής ή κάποιος στο περιβάλλον του νοσεί από κορονοϊό δε θα προσμετρώνται

Παράλληλα, όπως είπε η κ. Κεραμέως, έχουν ήδη προσληφθεί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι για την πρόσληψη και άλλων, εφόσον χρειασθεί. Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι η ασφαλής λειτουργία των σχολείων αποτελεί κρίσιμο στοίχημα.

Πέτσας: Να επιστρέψουν από τις διακοπές οι γονείς με τα παιδιά τους

«Για να κερδίσουμε τον πόλεμο με την πρωτοφανή, παγκόσμια, υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού χρειάζεται ομαδική δουλειά. Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Όπως επεσήμανε: «Η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν συνεργαστεί στενά όλο αυτό το διάστημα, καθώς η σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι διαφορετική. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορονοϊού.

»Και ενώ το υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για τη νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος του υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, που -στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους- κάνουν ό,τι χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, από τη μέριμνα για το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, μέχρι την εξασφάλιση της αναγκαίας απολύμανσης και της διάθεσης όλων των αναλώσιμων υλικών, όπως μάσκες και αντισηπτικά.

»Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, θα ήθελα να σημειώσω ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού -από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες- φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη».

»Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων».