Η Θάσος γιορτάζει τους Αγίους της

Κάθε πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου εορτάζεται η Σύναξις των Αγίων του νησιού

Από την Ιερά Μητρόπολιν Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ανακοινώνεται ότι από πέρυσι και κατόπιν της σχετικής εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ορίστηκε να εορτάζεται η Σύναξις των αγίων της Νήσου της Θάσου την πρώτη Κυριακή του μήνα Σεπτεμβρίου κάθε έτος.

Οι άγιοί μας που έζησαν ή πέρασαν από το ευλογημένο αυτό νησί, που είναι πλούσιο στον πολιτισμό, στην θρησκευτικότητά του, στην ευσέβειά του και στην ιστορία του, από την αρχαιότητα έως τις ημέρες μας, είναι οι προστάτες και οι πολιούχοι του αγιασμένου αυτού τόπου, και αυτοί είναι :

  • Ο όσιος και θεοφόρος πατήρ ημών Δανιήλ ο εν τη μικρά νήσω Γραμβούση παρά τη νήσω της Θάσου ασκήσας,
  • Ο όσιος και θεοφόρος πατήρ ημών Ευθύμιος ο εν Θάσω ασκήσας,
  • Ο όσιος και θεοφόρος πατήρ ημών Λουκάς ο παρά τη ιερά Μονή του Αρχαγγέλου εν Θάσω ασκήσας,
  • Ο όσιος και θεοφόρος πατήρ ημών Ευφρόσυνος ο συγχωρημένος ο εκ Θάσου καταγόμενος και εν τω αγιωνύμῳ Όρει του Άθω ασκήσας,
  • Ο άγιος ένδοξος Νεομάρτυς Ἰώαννης ο νέος, ο εν Μαριαίς της Θάσου γεννηθείς και εν Κωνσταντινουπόλει μαρτυρήσας, και
  • Η οσία μήτηρ ημών και ομολογήτρια Χάιδω, η εκ Στανού της Χαλκιδικής καταγομένη και εν Θάσω ασκήσασα.

Φέτος θα εορταστεί η Σύναξις των αγίων, τηρουμένων όλων των απαραιτήτων υγιειονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παναγίας της Θάσου και την επομένη Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου στο Ιερό Ναό αγίας Τριάδος του Λιμένα Θάσου, βάσει του παρακάτω προγράμματος :

Σάββατο 5-9-2020

7.30 μ.μ. :  Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής στον ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγίας της Θάσου.

Κυριακή 6-9-2020

7 π.μ. : Ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Λιμένα της Θάσου.

11 π.μ. : Η Δοξολογία εις τον ιερόν Ναό αγίας Τριάδος του Λιμένα της Θάσου επί τω εορτασμώ της ιεράς Συνάξεως των αγίων της Θάσου.

Σε όλες τις ιερές Ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανου.