Μακάριος Λαζαρίδης: 3 προτάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση του παράλιου τείχους της Καβάλας

Σύσκεψη για την αξιοποίηση ενός συμβόλου της Καβάλας μεταξύ του βουλευτή Καβάλας με τη ΝΔ, του Δημάρχου Καβάλας, της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΟΛΚ ΑΕ και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου

Τρεις προτάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση του παράλιου τείχους της Καβάλας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας διατύπωσε ο βουλευτής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε με τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΟΛΚ ΑΕ, Άννυ Θυσιάδου και την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη.

Συγκεκριμένα, ζήτησε τη συνεργασία όλων, προκειμένου:

  1. Αρχικά να καθαριστεί το παράλιο τείχος
  2. Ακολούθως, οι δύο σκάλες, αυτή που κατά το παρελθόν οδηγούσε στο σπίτι του Στρατηγού, επί γερμανικής κατοχής και αυτή στο παλαιό νοσοκομείο, να παραδοθούν προς χρήση στους πολίτες
  3. Παράλληλα, η δεξαμενή ύδρευσης να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πολυχώρο γνώσης και διασύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν, προσελκύοντας τη νέα γενιά να γνωρίσει την ιστορία της πόλης

Όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, «πρόκειται για ένα τείχος το οποίο είναι φορτωμένο με ιστορία. Ένα κομμάτι της ταυτότητας της πόλης μας που όμως χρήζει άμεσης φροντίδας. Κάθε ιστορική εποχή έχει αφήσει το αποτύπωμά της εκεί, κάθε εποχή έχει μια δική της ιστορία να διηγηθεί και η δική μας εποχή είναι αυτή που δεν θα το αφήσει παραμελημένο».

Το έργο αυτό, σημείωσε, δεν έχει μεγάλο κόστος, αλλά αντίθετα σημαντικά οφέλη και εξήγησε: «Αφενός θα βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων της Παναγίας, καθώς θα έχουν τη δυνατότητα και εναλλακτικής, συντομότερης πρόσβασης στη χερσόνησο και αφετέρου οι επισκέπτες του χώρου θα μπορούν να “ταξιδέψουν” στον χρόνο και στην ιστορία του τόπου μας, με θέα το απέραντο γαλάζιο και την ομορφιά του ανάγλυφου της πόλεως».

Απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε: «Μόνο εάν εμείς εδώ τώρα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη μοναδική φυσιογνωμία, την ομορφιά και την ιστορικότητα της Καβάλας μας. Και μόνον τότε, οι νέες γενιές –τα παιδιά μας- θα έχουν την ευκαιρία να σταθούν υπερήφανα δίπλα στα τοπόσημά μας και μόνον έτσι θα μπορέσει και η επόμενη γενιά, αλλά και η πόλη μας να είναι καλύτερη. Αν εμείς δεν δραστηριοποιηθούμε σήμερα, θα τους απογοητεύσουμε και τότε όλοι μας θα αποτελέσουμε ένα μικρό αστερίσκο στα αζήτητα της ιστορίας».

Σύμφωνα με την κ. Δαδάκη, οι προτάσεις του κ. Λαζαρίδη εντάσσονται μέσα στις Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην περαιτέρω ανάδειξη της χερσονήσου της Παναγίας.