Σχέδιο Περιγιαλίου: Η αποζημίωση των επικειμένων «ανοίγει» τον δρόμο για να… ανοίξουν οι δρόμοι [φωτογραφία]

Σημαντικό βήμα για την εφαρμογή του Σχεδίου η ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού της τιμής αποζημίωσης των επικειμένων της Πράξης Εφαρμογής του Περιγιαλίου-Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων οι οποίοι θίγονται

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, μαζί με τον νομικό εκπρόσωπο του Συλλόγου Περιγιαλίου, Παναγιώτη Μαμτσαδέλη και τους συνεργάτες του, καθώς και τον εκπρόσωπο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Χαράλαμπο Πεταμίδη, παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου 2020 συνέντευξη Τύπου από την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κατά την οποία αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού της τιμής αποζημίωσης των επικειμένων της Πράξης Εφαρμογής Περιγιαλίου.

«Η εβδομάδα αυτή άρχισε καλά, αφού έχουμε να ανακοινώσουμε την υπογραφή της αποζημίωσης των επικειμένων. Ήταν μια ουσιαστική εκκρεμότητα, η οποία έπρεπε να λυθεί για να μπορέσει να προχωρήσει επιτέλους η υλοποίηση του Σχεδίου του Περιγιαλίου το οποίο έπρεπε να τελειώσει από το 2016. Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση ήταν ακόμη οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Το παλέψανε να το πάρουνε στα χέρια τους, όμως είχε κολλήσει στα δικά της θέματα. Τρέξαμε αυτόν τον χρόνο και το λύσαμε. Πήγαμε στον Περιφερειάρχη που βοήθησε στο να αλλάξει η επιτροπή και να μπει μια άλλη που θα μπορούσε να λύσει το θέμα και αυτό έγινε. Έτσι έχει υπογραφεί η αποζημίωση των επικειμένων κάτι που συνεπάγεται ότι ο Δήμος από εδώ και πέρα μπορεί να ανοίξει τους δρόμους και να αρχίσει να υλοποιεί το Σχέδιο Περιγιαλίου», είπε αρχικά ο δήμαρχος Καβάλας.

Τι είναι η αποζημίωση των επικειμένων

«Όπως γνωρίζουμε, στο Σχέδιο έχουν γίνει αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων που υπάρχουν. Έχουν κοπεί οικόπεδα που έπρεπε να δώσουν εισφορά σε γη, έχουν αλλάξει οικόπεδα και κάποιοι πήγαν σε άλλη θέση. Αυτή είναι η διαδικασία, όταν γίνεται ένα καινούργιο Σχέδιο Πόλης και αυτό υποχρεωτικά έγινε στο Περιγιάλι. Αν κάποιος φεύγει από ένα οικόπεδο και πάει σε άλλο, ενδεχομένως μέσα να είχε κάποιο κτίσμα, το οποίο ήταν νόμιμο και είχε μέσα οικοδομική άδεια. Αυτή πρέπει να αποζημιωθεί. Άρα, με τα επικείμενα έχει καθοριστεί η τιμή αποζημίωσης όλων αυτών των περιπτώσεων που υπάρχουν. Αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με την τιμή που έχει βγάλει η επιτροπή, προσφεύγει στα δικαστήρια. Αν ο Δήμος σε εκείνο το κομμάτι θέλει να εκτελέσει εργασίες του καταθέτει στο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα, μέχρι να γίνει το δικαστήριο. Θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων οι οποίοι θίγονται μέχρι το τέλος του χρόνου να προσκομίσουν τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι κατασκευές αυτές που υπάρχουν είναι νόμιμες. Αυτό αφορά το διαδικαστικό θέμα που είναι η αποζημίωση των επικειμένων», ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

Τι θα γίνει στο Περιγιάλι

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια σειρά εργασιών στην παραλία, όπου γκρεμίζουμε κάποια κτίσματα τα οποία ήταν επικίνδυνα και θα το κάνουμε και σε άλλα εγκαταλειμμένα, για να ανοίξει η ακτή Περιγιαλίου. Κατασκευάζεται το πεζοδρόμιο μπροστά από το γήπεδο “Ανθή Καραγιάννη” και στο επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί όλη αυτή η εργασία μέχρι και το βενζινάδικο του Μπέλλου. Μπαίνει καινούργιος φωτισμός led για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ μελετούμε έναν δρόμο κεντρικό ο οποίος θα ανοίξει και θα αρχίσει η υλοποίηση του Σχεδίου. Ο δρόμος αυτός ξεκινάει δίπλα από τα νεκροταφεία, περνάει πίσω από το “Ανθή Καραγιάννη”, από το Lidl και φτάνει στις αρχές του Στρατοπέδου Ασημακόπουλου. Ανοίγονται επίσης κάποιοι δρόμοι κάθετοι για να εξυπηρετούνται με το λεωφορείο οι κάτοικοι. Αυτός θα είναι ο κύριος δρόμος. Είναι και ένα μέτρο πίεσης και προς την ελληνική Πολιτεία για να εφαρμοστεί το Σχέδιο Πόλης. Προχθές ο κ. Μηταράκης μάς διαβεβαίωσε για το κομμάτι που αφορά την υλοποίηση του Σχεδίου ότι θα αρχίσουν να αδειάζουν την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο Ασημακοπούλου και ότι μελλοντικά θα αδειάσει όλο το Στρατόπεδο», ανέφερε ο Δήμαρχος Καβάλας.

Γίνονται πολλά έργα υποδομής από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το ΕΣΠΑ

«Επίσης υπάρχουν τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, όπως η ύδρευση και για αυτό περιμένουμε την έγκριση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που είναι 14 εκ. ευρώ, ενός εμβληματικού έργου που είναι 8.000 συνδέσεις και μέσα σ’ αυτά που ολοκληρώνουμε στην ύδρευση της πόλης είναι και όλη η ύδρευση στο Περιγιάλι. Άρα λοιπόν η χρηματοδότηση για να γίνει η ύδρευση θα είναι εξασφαλισμένη. Υπάρχει η αποχέτευση που θα δούμε σε ποιο πρόγραμμα θα μπει και θα είναι μελλοντικό. Υπάρχει η μελέτη των ομβρίων που θέλει επικαιροποίηση και με το “Αντώνης Τρίτσης” ή το ΕΣΠΑ θα υλοποιηθεί. Ήδη όλα τα λύματα του Περιγιαλίου καταλήγουν στον αντλιοστάσιο του ΟΑΕΔ το οποίο πολλές φορές χαλάει, με αποτέλεσμα τα λύματα πέφτουν στη θάλασσα. Ήδη έχει εγκριθεί 1 εκ. ευρώ από τον Περιφερειάρχη, ώστε το αντλιοστάσιο Α5 να γίνει σύγχρονο, μη ενεργοβόρο και να μη χρειάζεται να ρίχνουμε τα λύματα στην θάλασσα για να μπορέσουμε να το επισκευάσουμε. Χρειάζεται πολλή δουλειά και όλοι οι σύμβουλοί μου δουλεύουν τις μελέτες στο Περιγιάλι», δήλωσε ο κ. Μουριάδης.

Πολύτιμη η συνεργασία των κατοίκων του Περιγιαλίου

Από την πλευρά του ο κ. Μαμτσαδέλης είπε πως το έργο αυτό δημιουργεί την πόλη από το μηδέν και θα απαιτηθεί χρόνος. Είναι σημαντικό, τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία με τον Σύλλογο των κατοίκων του Περιγιαλίου.

Δείτε σε φωτογραφική αποτύπωση πώς θα είναι η χάραξη των δρόμων