Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας: Τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει «λάστιχο»

Το Σωματείο προτρέπει τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τη μη εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας τους-Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου

Την εφαρμογή των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού σε κάθε χώρο εργασίας ζητάει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπάλληλων Νομού Καβάλας και προτρέπει τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τη μη εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας τους.

Η ανακοίνωση του Σωματείου

Καθημερινά στο σωματείο φτάνουν καταγγελίες για ύπαρξη κρουσμάτων σε πολλούς εργασιακούς χώρους, με τους εργαζόμενους να εξαναγκάζονται από την εργοδοσία να τα κρατήσουν κρυφά για να μην χάσουν τη δουλειά τους και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να κάνουν το τεστ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από τον ιό. Τα εμπορικά κέντρα, τα πολυκαταστήματα, τα μικρά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ είναι χώροι υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται «λάστιχο».

Η κυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς αντί να μας κουνάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ το δάχτυλο περί «ατομικής ευθύνης», την οποία έχουμε αναλάβει με το παραπάνω, καλό θα ήταν να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.

Αλήθεια τι μέτρα έχουν πάρει για την προστασία των εργαζομένων μέσα στους εργασιακούς χώρους και πιο συγκεκριμένα τι προβλέπουν τα υγειονομικά τους πρωτόκολλα σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος μέσα σε αυτούς;

Το σωματείο δεν μένει με τα χέρια σταυρωμένα, θα συνεχίσει, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, να αποκαλύπτει, να παρεμβαίνει και να διεκδικεί, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μείνει μόνος του και απροστάτευτος.

Ένα είναι σίγουρο, ο μόνος δρόμος για εμάς τους εργαζόμενους είναι το δυνάμωμα του οργανωμένου αγώνα, μέσα από τα σωματεία μας. Να διεκδικήσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά μέτρα για την προστασία της υγείας μας, για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας.

Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε:

 • Δωρεάν-επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους
 • Άμεση ενημέρωση όλων των εργαζόμενων σε κάθε κατάστημα που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα
 • Δωρεάν και με ευθύνη της εργοδοσίας, μέτρα ατομικής προστασίας
 • Τακτική απολύμανση όλων των χώρων, των εμπορικών καταστημάτων, των αποθηκών και των γραφείων
 • Καμία δυσμενής αλλαγή στους όρους εργασίας των εργαζόμενων
 • Καμία απόλυση
 • Ενίσχυση με προσωπικό των ΜΜΜ και αύξηση των δρομολογίων για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός
 • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων, της πρωτοβάθμιας υγείας

Πληρώσαμε πολλά! Δε θα πληρώσουμε ξανά!

Η περίοδος που περνάμε είναι κρίσιμη. Οι εξελίξεις μας βάζουν όλους μπροστά σε μεγάλες ευθύνες. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε παθητικά και μοιρολατρικά να πληρώσουμε ξανά την κρίση τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ όλο το διάστημα της πανδημίας ταΐζουν με δισεκατομμύρια βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες και για τους εργαζόμενους έχουν φιλοδωρήματα, άθλια επιδόματα που και αυτά τα δίνουν μετά από μήνες, καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Εργοδοσία και κυβέρνηση προετοιμάζουν ένα νέο κύμα φτώχειας, ανεργίας και το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.

Δύο μέτρα και δυο σταθμά για το βαρύ χειμώνα που έρχεται!

Η πανδημία άνοιξε την όρεξη της μεγαλοεργοδοσίας και η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τη χορτάσει, την ίδια ώρα που γενικεύεται και η επίθεση που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι, στο όνομα της πανδημίας.

Για τη μεγαλοεργοδοσία

 • Απανωτές φοροαπαλλαγές
 • Μέτρα επέκτασης της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων
 • Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών
 • Διπλασιασμό των κρατικών ενισχύσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
 • Ζεστό χρήμα το με πρόγραμμα SURE στους μονοπωλιακούς ομίλους. Χρήμα το οποίο σε τελική ανάλυση θα πληρωθεί πάλι από τους εργαζόμενους

Για τους εργαζόμενους

 • Χτύπημα του 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και επίδομα άδειας)
 • Νέες ανατροπές στο καθεστώς των υπερωριών
 • Παραπέρα υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου
 • Νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα, με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων
 • Γενικευμένη επέλαση στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, καταργώντας και το τελευταίο «φύλλο συκής» που είχε απομείνει στη δικαστική προστασία της
 • Παραπέρα χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων

Συνάδελφε έλα σε επαφή με το σωματείο και κατήγγειλε τη μη εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας. Να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας, τόσο ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όσο και στην πολιτική της κυβέρνησης.

Να εντείνουμε τον αγώνα μας για την καθημερινή ζωή και την υγεία μας.