Θόδωρος Μουριάδης για σχολεία: Δεν θέλουμε ούτε να εξωραΐζουμε τα πράγματα ούτε να σπέρνουμε τον πανικό

Τι είπε ο Δήμαρχος Καβάλας για την ετοιμότητα όσον αφορά την έναρξη τις σχολικής χρονιάς, τις σχολικές καθαρίστριες και τους Παιδικούς Σταθμούς-Απαιτούνται 3 μάσκες για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής ημέρας

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παρουσία του προέδρου της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Προσχολικής Αγωγής, Φιλήμωνα Ξουλόγη και των προέδρων των Σχολικών Επιτροπών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Κυριάκου Κελίδη και Θανάση Δασκαλούδη αντίστοιχα, παραχώρησε το μεσημέρι το μεσημέρι τη Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2020 συνέντευξη Τύπου από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προκειμένου να αναφερθεί στη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και στο θέμα του καθαρισμού των σχολικών μονάδων του Δήμου Καβάλας.

«Σκοπός μας είναι η αλήθεια, γιατί δεν θέλουμε να εξωραΐζουμε τα πράγματα, ούτε να σπέρνουμε τον πανικό και την κινδυνολογία σε μαθητές και γονείς. Μπορεί τα σχολεία που έκλεισαν τον Ιούλιο και αμέσως καθαρίστηκαν να παραμένουν ακόμη καθαρά απόλυτα; Όχι βέβαια. Ήμασταν όμως σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή και οι εργασίες έγιναν όπως έπρεπε. Αυτήν τη στιγμή γίνεται ένας αγώνας δρόμου από τον Δήμο για να τελειώσουν όλα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όσον αφορά τις καθαρίστριες, εμείς ζητήσαμε περισσότερες πλήρους απασχόλησης, όμως αυτοί που μας κουνάνε το δάκτυλο και λένε διάφορα, δήλωναν άλλα στοιχεία. Με βάση αυτών καθορίστηκε ο αριθμός αυτών που θα είναι πλήρους απασχόλησης και ποιος ο αριθμός της μερικής απασχόλησης. Έχει γίνει όμως ένας σωστός καταμερισμός, ενδεχόμενα όμως σε  κάποια σχολεία να υπάρξει μια δυσκολία και να δουλέψουν οι καθαρίστριες περισσότερο. Θα προσλάβουμε από τον Δήμο όμως και κάποιες άλλες καθαρίστριες, ώστε να είναι πιο εύκολη η δουλειά στα μεγάλα σχολεία», ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Δασκαλούδης είπε ότι «για το θέμα των καθαριστριών ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες. Κατηγορηθήκαμε ότι δεν μεριμνήσαμε έτσι ώστε να πάρουμε τον αναγκαίο αριθμό καθαριστριών πλήρους απασχόλησης, όπως έγινε σε άλλους Δήμους. Εμείς ως Δευτεροβάθμια ζητήσαμε 32 καθαρίστριες και 35 η Πρωτοβάθμια. Δυστυχώς αυτό δεν εισακούστηκε γιατί το υπουργείο είχε άλλα στοιχεία από τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι τώρα οι καθαρίστριες πληρωνόταν με βάση τις αίθουσες διδασκαλίας. Αυτές οι αίθουσες είναι καταγεγραμμένες από τους διευθυντές, σε ένα σύστημα που ονομάζεται “my school” και εκεί βρίσκονται όλα τα δεδομένα των σχολείων. Με βάση αυτών έβγαζε πόσες αίθουσες δικαιολογούνται στον Δήμο Καβάλας. Δικαιολογούνται λοιπόν 481 αίθουσες διδασκαλίας και με βάση αυτό το νούμερο έβγαλε και την ανάλογη δαπάνη για να πληρώνουμε τις καθαρίστριες. Το πρόβλημα είναι ότι εδώ στην Καβάλα άλλα δήλωσε η προηγούμενη διοίκηση, ότι άλλες αίθουσες θα καθαρίζονται και άλλες συμβάσεις κάναμε. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε 112 αίθουσες επιπλέον από αυτές που δικαιολογούσε το υπουργείο, προκαλώντας μια δαπάνη στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή της τάξης των 50.000 ευρώ και 35.000 για την Πρωτοβάθμια. Αν καταλάβαμε καλά και με βάση τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου, όσες καθαρίστριες είχαν από 14 αίθουσες και πάνω γινόταν πλήρους απασχόλησης και όσες είχαν από 13 και κάτω γινόταν μερικής απασχόλησης. Εμείς στη Δευτεροβάθμια είχαμε μόλις 3 καθαρίστριες για 14 αίθουσες. Έτσι προέκυψε αυτός ο αριθμός και δεν το δρομολογήσαμε εμείς. Μέχρι το 2013 ο μέσος όρος αιθουσών που είχαν οι καθαρίστριες ήταν 15 αίθουσες για κάθε μία, ενώ το 2014-15 ο μέσος όρος έπεσε στις 11 αίθουσες, πράγμα που μειώνει και τις απολαβές τους. Δεν είχαμε εμείς καμία ευθύνη γι’ αυτό το νούμερο. Με αυτές τις καθαρίστριες που έχουμε, προσπαθήσαμε να  κάνουμε έναν επιμερισμό, ώστε κάθε σχολείο, να έχει τουλάχιστον μία καθαρίστρια. Υπήρχαν μικρά σχολεία που δε θα δικαιολογούσαν μία. Επειδή όμως έπρεπε να υπάρχουν δύο καθαρίστριες, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι και μετά μία άλλη, γι’ αυτό έγινε όλη η αλλαγή που βλέπουμε. Αυτό έγινε εξαιτίας του κορονοϊού. Κάναμε ό,τι γινόταν για να καλύψουμε όλα τα σχολεία. Είμαστε από τους λίγους Δήμους που προλάβαμε και πήραμε καθαρίστριες τόσο έγκαιρα και από τη Δευτέρα θα είναι στα σχολεία».

Θα αγοραστούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά ήδη

«Ήδη οι διευθυντές έχουν ενεργοποιήσει τους λογαριασμούς των σχολικών μονάδων, έχουν χρήματα, ώστε άμεσα να αγοράζουν τα αναγκαία καθαριστικά χωρίς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπήρχαν πριν. Οι μάσκες δεν έχουν έρθει ακόμη. Σήμερα ήρθε από την ΚΕΔΕ έγγραφο και μέχρι το Παρασκευοσαββατοκύριακο θα φτάσει η πρώτη ποσότητα μασκών. Κάθε παιδί θα πρέπει να φοράει σε όλη τη διάρκεια των μαθημάτων 3 μάσκες, όπως και οι εκπαιδευτικοί και προς το παρόν έχουμε μόνο μία», πρόσθεσε ο κ. Δασκαλούδης.

Κυριάκος Κελίδης: Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία

Ο κ. Κελίδης από την πλευρά του τόνισε πως «διάγουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, όμως το σημαντικό είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Όμως βλέπουμε τα πράγματα από μια θετική σκοπιά και θα πάμε καλά γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν παρεμβάσεις στα σχολεία. Αυτές οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν. Ειδικά στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουμε μεγάλο ποσοστό κάλυψης καθαριστριών. Είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και μένει να λύσουμε ζητήματα σε 3-4 σχολεία. Θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες του υπουργείου και θα συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού για να νοιώθουν ασφαλείς και παιδιά και γονείς. Θέλουμε να λειτουργούν όλα σε πλήρη διαύγεια γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, σκοπός μας ήταν να αλλάξουμε τον προσανατολισμό. Αλλάζουμε γιατί εμπιστευόμαστε τους εκπαιδευτικούς γι’ αυτό και δεν θέλουμε να διαχειριζόμαστε τα χρήματα των Σχολικών Επιτροπών, αλλά να τα διαχειρίζονται στα σχολεία, γιατί θεωρούμε ότι οι διευθυντές είναι αυτοί που σέβονται και εκτιμούν το δημόσιο χρήμα. Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται η σχολική ΣΑΤΑ που έχει σχέση με την επισκευή των σχολικών κτιρίων. Όλα αυτά τα χρόνια δεν την εκμεταλλευόμασταν και αναγκαζόμασταν να πληρώνουμε από τα λειτουργικά μας έξοδα για να γίνονται επισκευές. Σημειώνω, δε, ότι οι Σχολικές Επιτροπές έχουν χρέη της τάξης των 300.000 ευρώ, ένα τεράστιο ποσό που δεν μπορούμε να καλύψουμε. Αυτά τα έξοδα ήδη αρχίζουν και μειώνονται με μια χρηστή διοίκηση και μάλιστα με τα σχολεία να διαχειρίζονται τα δικά τους χρήματα».

Τι γίνεται με τους Παιδικούς Σταθμούς

Ο κ. Ξουλόγης ξεκίνησε τον λόγο του χρονικά από την περασμένη χρονιά. «Όπως γνωρίζετε ξεκινήσαμε πέρυσι στους παιδικούς σταθμούς, φιλοξενώντας όλα τα παιδάκια. Ο αριθμός που είχαμε φιλοξενήσει σε βρέφη και νήπια ήταν 548. Τότε σχεδιάζαμε την επόμενη χρονιά από πέρυσι τον Νοέμβριο. Με τα 19 άτομα της Κοινωφελούς που ζητούσαμε, ο σχεδιασμός του Νομικού Προσώπου ήταν να απορροφήσουμε μέχρι και 600 παιδιά, μιλώντας για κανονικές συνθήκες. Τον Ιούλιο ανοίξαμε για έναν μήνα και κάναμε ερωτήσεις στο υπουργείο, να μας απαντήσουν πώς θα λειτουργήσουμε από 1 Σεπτεμβρίου και απάντηση δεν πήραμε. Τώρα σχεδιάζουμε όπως από τη μέρα που κλείσαμε, για το πώς θα είναι κατανεμημένο το προσωπικό και πόσα παιδιά θα έχουμε. Τον Αύγουστο ήρθε η οδηγία του ΕΟΔΥ για μη σύμπτυξη τμημάτων. Τώρα θα μαζεύονται τα παιδιά ανά τμήμα και αυτό θέλει περισσότερο προσωπικό. Βλέποντας την έλλειψη προσωπικού, πήραμε απόφαση μέχρι να έρθει το προσωπικό από την Κοινωφελή και να δουλεύουμε 07:45-13:45. Έχουν απορροφηθεί 520 παιδιά τα οποία έκαναν αιτήσεις και θα τα καλούμε σταδιακά, όσο έρχονται άτομα από την Κοινωφελή εργασία. Από αυτά τα παιδιά που πήραμε, τα βρέφη είναι 236 και τα νήπια 284. Οι βρεφονηπιοκόμοι αρχίζουν να έρχονται και ταυτόχρονα θα καλούμε τα αντίστοιχα παιδιά, ώστε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να πάρουμε όλα τα παιδιά. Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο για ΚΥΣΠΕ, αφού μπροστά μας βρίσκεται και μια άλλη προκήρυξη, για να ενταχθούν τα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων στο ΕΣΠΑ. Προνοήσαμε λοιπόν ώστε να μη μείνουν έξω αυτά τα παιδιά. Μετά από όλα αυτά, θα επιστρέψουμε στο ωράριο 07:00-16:00. Χθες έγινε συνεδρίαση επιτροπής μοριοδότησης για να βάλουμε την υπογραφή για να μπορούμε από σήμερα να καλούμε παιδιά. Φυσικά όλα θα γίνονται με πλήρη υγειονομική κάλυψη. Εκείνο που θέλω να ζητήσω, είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων και των γονέων των παιδιών και να υπάρχει κατανόηση στο σχέδιο προσέλευσης και αποχώρησής τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Προσχολικής Αγωγής.