Χερσόνησος του Βρασίδα στη Νέα Πέραμο Καβάλας: Εκεί όπου η Ιστορία «ναυμαχεί» με τους μύθους [φωτογραφίες]

Μια ενδιαφέρουσα «μυθιστορηματική» θεωρία για το πώς ο στρατηγός Βρασίδας εγκλωβίστηκε από τον αθηναϊκό στόλο και κατά τη διάρκεια της νύχτας κατάφερε να ξεφύγει, μεταφέροντας το καράβι του πάνω από μία στενή λωρίδα στεριάς

Η Χερσόνησος του Βρασίδα στη Νέα Πέραμο Καβάλας στον Δήμο Παγγαίου. Μια περιοχή γεμάτη μαγευτικές παραλίες, απαράμιλλο φυσικό κάλλος, αλλά και Ιστορία και μύθους

Μια τέτοια «πλέξη» Ιστορίας και μύθου αφορά τον στρατηγό Βρασίδα των Σπαρτιατών, όπου λέγετε ότι κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά της Αμφίπολης ο στρατηγός Βρασίδας εγκλωβίστηκε από τον Αθηναϊκό στόλο μέσα στον κόλπο της Νέας Περάμου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο Βρασίδας κατάφερε να μεταφέρει το καράβι του πάνω από μία στενή λωρίδα στεριάς η οποία χωρίζει τον κόλπο της Νέας Περάμου (Ελευθερών) με την ανοιχτή θάλασσα, δηλαδή το Αιγαίο και να διαφύγει. Για τον λόγο αυτό η χερσόνησος του Βρασίδα πήρε και το όνομά του (η άλλη εκδοχή της ονοματοδοσίας είναι ότι σκοτώθηκε στη σημερινή χερσόνησο του Βρασίδα).

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες το έδαφος σε αυτήν την στενή λωρίδα γης είναι βραχώδες και δεν έχει κάποιον λόφο με υψόμετρο. Η τοπογεωγραφία του συγκεκριμένου σημείου βοηθάει με την τεχνική της Διολκού να περάσαν μέσα στη νύχτα τα πλοία έξω από τον κόλπο.

Τον Μάρτιο του 2019, παλιοί κάτοικοι της περιοχής, ανέφεραν ότι γύρω στο 1950-60 ανακάλυψαν στην περιοχή πακτωμένους ξύλινους πασσάλους, αλλοιωμένους από τον χρόνο, οι οποίοι ήταν σε σειρά και οδηγούσαν από τη μια άκρη της ακτής στην άλλη. Οι ίδιοι τους, γνωρίζοντας τον παραπάνω μύθο ο οποίος αφορούσε τον στρατηγό Βρασίδα και τη διαφυγή του και δεδομένου ότι σε εκείνη την περιοχή εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα η οποία να δικαιολογεί την ύπαρξη των πασσάλων, θεώρησαν ότι ίσως αυτοί οι πάσσαλοι να ήταν απομεινάρια κάποιας αρχαίας κατασκευής.

Είτε μύθος είτε πραγματικότητα είτε παράδοση είτε ιστορικό γεγονός, η αλήθεια είναι ότι για εκατοντάδες χρόνια το νότιο ακρωτήρι στον κόλπο της Νέας Περάμου φέρει το όνομα του μεγάλου Σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα τιμώντας έτσι τη δράση του στην περιοχή.

Πηγή:zoumeperamo.blogspot.com-Μάκης Ζουμπλιός