Απο εδώ και πέρα, αντιβιοτικά μόνο με ιατρική συνταγή

Κοινό δελτίο τύπου του Ιατρικού, Οδοντιατρικού και Φαρμακευτικού συλλόγου με το οποίο γίνεται γνωστό ότι τίθεται σε ισχύ ο νόμος για την απαγόρευση χορήγησης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή

Την έναρξη ισχύος του άρθρου 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 10/8/2020 με την οποία τίθενται φραγμοί στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, κάνουν γνωστή στην τοπική κοινωνία οι γιατροί οι οδοντίατροι και οι φαρμακοποιοί της Καβάλας με κοινό δελτίο τύπου που εξέδωσαν!

Στην ανακοίνωση του Ιατρικού, Οδοντιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου της Καβάλας τονίζουν κατηγορηματικά ότι απαγορεύεται πλέον η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή και ξεκαθαρίζουν ότι ο μόνο ο φαρμακοποιός είναι αυτός που έχει το δικαίωμα να εκτελεί συνταγές και να επικοινωνεί με τον Ιατρό ή τον Οδοντίατρο αν παρατηρήσει διαφοροποίηση της συνταγής από τυπικό θεραπευτικό σχήμα.

Η περιορισμός της χρήσης των αντιβιοτικών αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Παγκόσμιας Ιατρικής κοινότητας μιας και όπως τονίζεται, αν συνεχίσουμε την χρήση τους μ’ αυτό το ρυθμό, το 2050 τα ανθεκτικά μικρόβια θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη απειλή για την Παγκόσμια Υγεία.

Ακολουθεί το κοινό δελτίο τύπου του Ιατρικού, Οδοντιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας

«Η συνταγογράφηση αποτελεί σημαντική ιατρική πράξη»

«Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι τίθεται σε ισχύ το άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 10/8/2020, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η χορήγηση των αντιβιοτικών (εξαιρουμένων όσων προορίζονται για τοπική χρήση) χωρίς ιατρική συνταγή και σε οποιαδήποτε παράβαση θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Η συνταγογράφηση αποτελεί σημαντική ιατρική πράξη.

Μετά τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινικής εξέτασης, ο Ιατρός ή ο Οδοντίατρος χορηγεί τα ενδεικνυόμενα αντιβιοτικά για να θεραπεύσει τον ασθενή. Ο Φαρμακοποιός από την άλλη είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα να εκτελεί συνταγές και να επικοινωνεί με τον Ιατρό ή τον Οδοντίατρο αν παρατηρήσει διαφοροποίηση της συνταγής από τυπικό θεραπευτικό σχήμα.

Δυστυχώς αν συνεχισθεί η αλόγιστη χρήση τους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα ανθεκτικά μικρόβια θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη απειλή για την Παγκόσμια Υγεία έως το 2050.

Η αγαστή συνεργασία των Επιστημόνων Υγείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της Υγείας των Πολιτών».