Κορονοϊός: Στις τελευταίες θέσεις η Καβάλα όσον αφορά τον αριθμό αναπαραγωγής του ιού [διάγραμμα]

Ένα θετικό ρεκόρ για την Καβάλα. Χαμηλά στην κατάταξη των Νομών ανά την Ελλάδα όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του Covid-19. Πότε φάνηκε να ξεφεύγει η κατάσταση-Τι δείχνουν οι δείκτες Rt και RO

Όταν αναγνωρίστηκε η επιδημία από το νέο κορονοϊό στην Κίνα, μία από τις προτεραιότητες ήταν να εκτιμηθεί μία σημαντική επιδημιολογική παράμετρος: o βασικός αριθμός αναπαραγωγής (R0). Το R0 εκφράζει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα στην αρχή της επιδημίας, όταν δηλαδή στον πληθυσμό δεν υπάρχει ανοσία και δεν έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται παρεμβάσεις για τον περιορισμό της μετάδοσης.

Η διακύμανση του Rt στην Καβάλα τις τελευταίες 2 εβδομάδες είναι ιδιαίτερα θετική, όπως θετική είναι και η κατάταξη της Καβάλας στον κατάλογο των Νομών ανάλογα με τη μεταδοτικότητα του ιού. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα του Νίκου Καρδούλα και το οποίο ανάρτησε ο ιατρός-παθολόγος, Μιχάλης Σωτηρόπουλος, γύρω στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2020 η κατάσταση στην Καβάλα έδειχνε να ξεφεύγει και ο δείκτης να φτάνει στο 2,2. «Τις επόμενες ημέρες με τη γρήγορη περιχαράκωση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση η κατάσταση επανήλθε και η περιοχή μας πάλι συγκαταλέγεται στις πιο “ήσυχες” στην επικράτεια».

«Το 0,42 για την Καβάλα σημαίνει ότι χρειάζονται περίπου 2,5 άτομα για να μολύνουν ένα. Αυτό δείχνει ο δείκτης Rt ο οποίος ισχύει όταν υπάρχουν μέτρα και δείχνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ο R0 εφαρμόζεται στα αρχικά στάδια της νόσου, όταν δεν ισχύει η ανοσία και δεν υπάρχουν μέτρα. Μπορούμε λοιπόν να καταλαβαίνουμε σε πραγματικό χρόνο τη διασπορά της νόσου», σημειώνει ο κ. Καρδούλας, «αποκωδικοποιώντας» το διάγραμμα.