Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων: Τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της σφαγής από τους Βουλγάρους [Φωτογραφίες]

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος Καβάλας

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020, στους Φιλίππους Καβάλας, τελέστηκε μνημόσυνο προς τιμήν των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου του 1941, κατά την διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής.

Μετά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, παρέλασε ολιγάριθμο τμήμα των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων και  μετά το Προσκλητήριο Νεκρών έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, τον Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Φιλίππων Θόδωρο Τοτό , τον συγγενή θυμάτων της σφαγής Παναγιώτη Κλίκη, τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων και από τον  Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλίππων. Στο μνημόσυνο παραβρέθηκε και ο  Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων Καβάλας Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Για τις συνθήκες της περιόδου της Βουλγαρικής Κατοχής στην περιοχή   μίλησε η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων Βασιλική Σογαντζή η οποία στο τέλος της ομιλίας της τόνισε πως: «Ως Λαός και ως Έθνος οφείλουμε να διατηρούμε άσβεστη την ιστορική μας μνήμη.  Θυμόμαστε το παρελθόν μας για να μην το ξαναζήσουμε και για να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν αποσκοπούμε να αναμοχλεύσουμε παλιές έχθρες και μίση προς τους γειτονικούς λαούς, με τους οποίους αποβλέπουμε ειρηνική γειτονία και συμβίωση.

Το να αποδίδουμε  όμως φόρο τιμής κι ευγνωμοσύνης σ’ αυτούς που έχυσαν το αίμα τους αποτελεί ύψιστο χρέος! Αυτοί είναι η βαρύτιμη κληρονομιά μας, οι άγιοι κεκοιμημένοι μας, οι αλάνθαστοι οδηγοί μας.  Τους ανήκει η τιμή και η δόξα!

Όταν ένας λαός, τιμά το παρελθόν του, αναδεικνύει το παρόν κι οραματίζεται ειρηνικά το μέλλον του, μόνον τότε έχει προοπτική να υπάρχει.»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλίππων ευχαριστεί  όλους όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.