1ο και 6ο Γυμνάσιο Καβάλας: «Συγκάτοικοι» στην 3η θέση ενός διεθνούς διαγωνισμού ταινιών [βίντεο]

Τα σχολεία απέσπασαν το 3ο Βραβείο στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας με τίτλο «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου» προβάλλοντας από ένα ντοκιμαντέρ-Δείτε το ντοκιμαντέρ του 1ου Γυμνασίου

To 3ο Βραβείο απέσπασε η ταινία της ομάδας κινηματογράφου του 1ου Γυμνασίου Καβάλας εξ ημισείας με το 6ο Γυμνάσιο, στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου».

Τον διαγωνισμό διοργάνωσε η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) με το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠΑΙΘ, το Ιόνιο  Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο  Αιγαίου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ Α.Ε.).

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το trailer του ντοκιμαντέρ

Η ομάδα κινηματογράφου του 1ου Γυμνασίου Καβάλας ξεκίνησε τις δράσεις της το σχολικό έτος 2010-11, με συντονίστρια τη φιλόλογο, Ματούλα Καμίδου και συνεργάτιδα στη συγκεκριμένη ταινία τη φιλόλογο, Όλγα Κωνσταντά. Έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα 9 ταινίες μυθοπλασίας και 2 ντοκιμαντέρ.

Μετά από έρευνα που πραγματοποίησε στο διαδίκτυο, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, προχώρησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ το οποίο βραβεύτηκε και έχει τον τίτλο «Μνήμη απίθανη…». Θέμα του είναι η ιστορία του διδακτηρίου όπου στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο, από τη χρονιά που κτίστηκε έως σήμερα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το ντοκιμαντέρ

Στη «Μνήμη απίθανη…» οι μαθητές ανατρέχουν σε ιστορικά βιβλία και ντοκουμέντα της εποχής και μέσα από την αμεσότητα της αφήγησης ανθρώπων που ήταν μαθητές του, μας γνωρίζουν πτυχές της εκπαιδευτικής πραγματικότητας της Καβάλας ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, αλλά και αργότερα.

Επιχείρησαν ακόμα να κάνουν μια σύνδεση με το κοντινό παρελθόν και το παρόν μιλώντας για τις τοιχογραφίες τα οποία κοσμούν τον 1ο όροφο του κτιρίου, έργα αντάξια της ιστορικότητάς του και παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις πολιτιστικές δράσεις οι οποίες γίνονται τα τελευταία χρόνια στο σχολείο.

Η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 35 λεπτά, αλλά προκειμένου να συμμετέχει στον διαγωνισμό και αφαιρώντας σκηνές οι οποίες αφορούσαν στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος και του παρόντος, δημιούργησαν ένα δεκάλεπτο αντίγραφό του. Μ’ αυτό συμμετείχε η ομάδα κι απέσπασε το 3ο βραβείο.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τη δεκάλεπτη εκδοχή του ντοκιμαντέρ