Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού: Ημέρα προβληματισμού και όχι γιορτή…

Τα αιτήματα και οι προβληματισμοί της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας με αφορμή μια ημέρα γεμάτη συμβολισμούς, αλλά και ουσία

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού στις 15 Οκτωβρίου 2020, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και ο πρόεδρός της Σμαράγδος Κρεμμύδας παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, με τον κ. Κρεμμύδα να σημειώνει ότι «δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά υπενθύμισης, αναφοράς, προβληματισμού και καταγραφής των προβλημάτων, ανάδειξής τους, αλλά και δράσεων, ώστε οι πόλεις μας να γίνουν φιλικές και ανθρώπινες απέναντι στα άτομα με προβλήματα όρασης».

«Η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα, η πολιτεία πρέπει να προστρέχει, ώστε τα άτομα με προβλήματα όρασης να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα και την αυτονομία τους σε συνδυασμό με την ασφάλεια την οποία χρειάζονται στις καθημερινές μετακινήσεις. Κάθε φορά αναδεικνύουμε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα προβλήματά μας και αυτή πρέπει να έχει τα αυτιά και τα μάτια ανοιχτά έτσι ώστε να προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες που θα εξυπηρετούν τον σκοπό της αυτονομίας, της ασφάλειας των μετακινήσεων των ατόμων με προβλήματα όρασης στην πόλη μας», ανέφερε ο κ. Κρεμμύδας.

Στην συνέχεια ο γραμματέας του Συλλόγου, Βασίλης Μαούνατζης σχολίασε ότι «έχουν γίνει πολλά βήματα στην πόλη, με οδηγούς όδευσης τυφλών, με ράμπες για τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Είμαστε σε συνεχή επαφή και με τον Δήμο και με όλους τους αρμόδιους οι οποίοι ασχολούνται με την πόλη, αλλά και με τον ΟΛΚ, ώστε να επεκτείνουμε τους οδηγούς όδευσης τυφλών σε περισσότερα μέρη μέσα στην πόλη. Σε ό,τι αφορά τα ηχητικά συστήματα των φαναριών είχαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Καβάλας και μας υποσχέθηκε πως έχει εγκριθεί το σχέδιο για την αντικατάσταση των παλιών συστημάτων ηχητικής σήμανσης στα φανάρια της πόλης με καινούργια σύγχρονα συστήματα, τα οποία θα είναι πιο ανθεκτικά στους βανδαλισμούς και θα έχουν και ομιλία».

Από την πλευρά της η εκπαιδεύτρια κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης για άτομα με προβλήματα όρασης, Παναγιώτα Πάνου είπε πως «Εδώ και δύο χρόνια στην Περιφερειακή Ένωση Τυφλών και στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, παρέχεται δωρεάν στα μέλη μας, η εκπαίδευση στους τομείς αυτούς που αναφέραμε. Προσανατολισμός σημαίνει πού βρίσκομαι, πού θέλω να πάω και ποια διαδρομή θα ακολουθήσω για να φτάσω στον στόχο μου και η κινητικότητα περιλαμβάνει όλες τις τεχνικές τις οποίες θα χρησιμοποιήσει ένας τυφλός για να κινηθεί με ανεξαρτησία και ασφάλεια. Κυρίως βέβαια να κάνει σωστή χρήση του Λευκού Μπαστουνιού. Μαθαίνει να κάνει τις καθημερινές κινήσεις στο σπίτι του, όπως χρήση οικιακών συσκευών, την οργάνωση χώρου, την προετοιμασία γευμάτων κλπ».

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας, ως φορέας εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία όρασης και ως μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών τονίζει επίσης ότι η προσβασιμότητα πρέπει να είναι πάντα μια απαραίτητη δέσμευση και προτεραιότητα της Πολιτείας και ακόμα περισσότερο στις ειδικές αυτές συνθήκες που βιώνουμε, όπου οι αλλαγές είναι απαραίτητες, αλλά κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω και αποκλεισμένος.