Θόδωρος Μουριάδης: Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης θα είναι πάντα ένα σημείο αναφοράς…

Διαβάστε τον επικήδειο λόγο του Δημάρχου Καβάλας για τον «ευπατρίδη» Καβαλιώτη ευεργέτη ο οποίος έφυγε από τη ζωή «πλήρης ημερών»

Κηδεύτηκε το μεσημέρι της Τρίτης 20 Οκτωβρίου 2020 στο Α΄ Νεκροταφείο ο Καβαλιώτης ευεργέτης της πόλης Πέτρος Ζουμπουλάκης ο οποίος είχε αφήσει την τελευταία του πνοή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 96 ετών [διαβάστε περισσότερα εδώ].

Κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας που τελέστηκε, τον επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, «αποχαιρετώντας» έναν «ευπατρίδη» της πόλης εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και της πόλης ολόκληρης.

Διαβάστε τον επικήδειο λόγο Μουριάδη:

«ε βαθιά θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε σήμερα ένα άξιο τέκνο της Καβάλας. Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, ένας ευπατρίδης της πνευματικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή με την ανυπολόγιστη προσφορά του στη μαθητιώσα νεολαία της γενέθλιας γης.

Το “Ζουμπουλάκειο”, όπως είναι ευρέως γνωστό το 4ο Γυμνάσιο Καβάλας, χτίστηκε με δωρεά της οικογένειας του και πέρα από την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών στον χώρο της Παιδείας, χάρισε στην Καβάλα έναν σπάνιο, διαχρονικό και αξεπέραστο, μέχρι τις μέρες, συμβολισμό.

Το σχολικό συγκρότημα, που λειτούργησε την πρώτη περίοδο ως Γυμνάσιο Θηλέων, υψώθηκε στη γειτονιά του Τίμιου Σταυρού, στη θέση των παλιών φυλακών της Καβάλας, αλλάζοντας άρδην την ιστορία της εν λόγω περιοχής.

Ο εκλιπών, πάνω στα ερείπια ενός σκοτεινού παρελθόντος για την ιδιαίτερη πατρίδα του, έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία νέων προτύπων και για ένα μέλλον το όποιο θα στηρίζεται στη δύναμη της γνώσης και την απόκτηση περισσότερων εφοδίων άμεσης αντιμετώπισης των προκλήσεων της νέας περιόδου.

Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, εις εκ των ελαχίστων ευεργετών της Καβάλας, διέθεσε μέρος της περιουσίας του και για την ανέγερση του 13ου Δημοτικού Σχολείου στη συνοικία της Δεξαμενής, ενώ φρόντιζε να δηλώνει την διακριτική του παρουσία του σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης της γαλάζιας πολιτείας.

Λέμε σήμερα το τελευταίο αντίο σε έναν άνθρωπο που διακρίθηκε για το απαράμιλλο ήθος και την ευγένεια του. Για την καλοσύνη με την οποία περιέβαλε πάντοτε όσους είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του ή να ανήκουν στο περιβάλλον του.

Θα είναι πάντα το σημείο αναφοράς μιας άλλης θεώρησης των πραγμάτων, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αφοπλιστικής και ανιδιοτελούς αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Η σπουδαία παρακαταθήκη που αφήνει ο Πέτρος Ζουμπουλάκης στους Καβαλιώτες, θα αποτελεί εσαεί τον φωτεινό οδοδείκτη όλων μας.

Η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας, διερμηνεύοντας την επιθυμία σύμπασας της τοπικής κοινωνίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες δυνάμεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα παρουσιάσει το συντομότερο δυνατόν μια ολοκληρωμένη πρόταση απόδοσης τιμής προς το πρόσωπο του.

Το έντονο αποτύπωμα του, αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης ιστορίας της Καβάλας, δεν πρόκειται να χάσει το μέγεθος και τη λάμψη του.

Η σκέψη μας και τα πιο θερμά αισθήματα θα τον συνοδεύσουν στο τελευταίο ταξίδι του.

Εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα.

Ας είναι η μνήμη του αιώνια…».