«Ο Καβαλιώτης αγρότης δεν χρειάζεται χτυπήματα στην πλάτη και κερασμένους καφέδες»

Η Ομάδα Αγροτών του Δήμου Παγγαίου ζητάει ουσιαστική στήριξη των αγροτών μετά και το «τελειωτικό» πλήγμα στη διάθεση των προϊόντων λόγω κορονοϊού

Την ουσιαστική στήριξη των αγροτών της Καβάλας, μετά και το «τελειωτικό» πλήγμα στη διάθεση των προϊόντων λόγω κορονοϊού ζητάει η Ομάδα Αγροτών του Δήμου Παγγαίου, τονίζοντας ότι «τα χτυπήματα στην πλάτη και οι κερασμένοι καφέδες» δεν ωφελούν.

Η ανακοίνωση της Ομάδας Αγροτών Παγγαίου

Για ακόμη μία χρονιά ο αγροτικός κλάδος του Νομού Καβάλας δέχεται ένα πλήγμα συνεχίζοντας την καταστροφική συνέχεια του 2018 και 2019. Συγκεκριμένα οι σταφυλοπαραγωγοί του Νομού Καβάλας και συγκεκριμένα του Δήμου Παγγαίου δέχτηκαν για ακόμη μία χρονιά οικονομική καταστροφή, αυτήν τη φορά λόγω εξωγενούς παράγοντα που λέγεται Covid-19.

Και ενώ η χρονιά κύλησε σχετικά άψογα όσο αφορά τις κλιματικές συνθήκες οι οποίες πρόσφεραν ένα ποιοτικό σταφύλι σε όλες τις ποικιλίες και δεν υπήρξαν προβλήματα με ασθένειες η κατάσταση με τον Covid-19 δημιούργησε μία ευμετάβλητη κατάσταση στις εξαγωγές, αλλά και στις πωλήσεις εντός των συνόρων του προϊόντος με αποτέλεσμα, εξαιτίας της αβεβαιότητας, να υπάρξουν πολλά προβλήματα στους παραγωγούς όσον αφορά την προώθηση του προϊόντος και τη διάθεσή του, αναγκάζοντάς τους να πουλήσουν το προϊόν σε πολύ χαμηλές τιμές ή και ακόμα να μην καταφέρουν να πουλήσουν τα σταφύλια, διότι οι έμποροι, τοπικοί και μη, δεν αγόραζαν σταφύλια, καθώς οι αγορές λόγω του Covid-19 ή με πρόσχημα την ύπαρξη του είχαν (?) μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Σε πολλές των περιπτώσεων οι έμποροι εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την κατάσταση και αγόρασαν προϊόντα σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές εκμεταλλευόμενοι και την οικονομική δυστυχία των παραγωγών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις με πρόσχημα την αβεβαιότητα προώθησης του προϊόντος άφησαν μισοάκοπα αμπέλια, κρεμώντας έτσι τους παραγωγούς.

Στα φετινά προβλήματα προστέθηκαν και οι βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου οι οποίες δημιούργησαν προβλήματα σε σουλτανίνες και προστέθηκαν στον φαύλο κύκλο του ΕΛΓΑ ο οποίος έχει γυρίσει την πλάτη του στους αγρότες βάζοντας πέρσι χαμηλά ποσοστά στις ζημιές από βροχοπτώσεις, χωρίς να έχει εκδώσει ακόμα τις ενστάσεις για τα περσινά πορίσματα των ζημιών από τις βροχοπτώσεις, χωρίς να έχει εξοφλήσει αντιχαλαζικά προγράμματα και χωρίς ακόμα να έχει εκδώσει νεότερο αντιχαλαζικό πρόγραμμα.

Ζητάμε και επιβάλλεται οι πολιτικοί φορείς να πιέσουν και να διεκδικήσουν για τον Νομό μας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ή ένταξη στον κανόνα ”de minimis” τόσο για τα σταφύλια όσο και τις ελιές τύπου Χαλκιδικής. Αν θέλετε ο πρωτογενής τομέας να συνεχίσει να παράγει και ταυτόχρονα να είναι κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας στηρίξτε τον ουσιαστικά και όχι με χτυπήματα στην πλάτη του Καβαλιώτη αγρότη και με κερασμένους καφέδες στα καφενεία.