Θάσος: Χωρίς κρούσματα κορονοϊού. Χαμηλά στη λίστα της αθροιστικής επίπτωσης κρουσμάτων το νησί [πίνακας]

Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον ΕΟΔΥ για την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες οι μετακινήσεις πολιτών από και προς τη Θάσο

Μετά την Αμοργό, ένα ακόμη ελληνικό νησί, η Θάσος, παραμένει χωρίς κανένα κρούσμα κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον ΕΟΔΥ ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων, ώστε να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες οι μετακινήσεις πολιτών από και προς τη Θάσο, σε μια προσπάθεια περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού στο νησί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου, Αναστασία Αντωνίου-Πούγγουρα, υπογραμμίζει ότι τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον Δήμαρχο του νησιού όσο και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας προκειμένου να προστατευθεί το νησιωτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας από τη διασπορά του κορονοϊού.

«Μέχρι στιγμής», σημειώνει η κ. Αντωνίου, «η Θάσος παραμένει χωρίς κανένα κρούσμα κορονοϊού και παρά το γεγονός ότι διοικητικά και γεωγραφικά υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στον υγειονομικό χάρτη εξακολουθεί να παραμένει στο πράσινο χρώμα. Ωστόσο, η επικοινωνία των κατοίκων του νησιού με το ηπειρωτικό τμήμα είναι καθημερινή και αναπόφευκτη μέσω των πορθμειακών γραμμών Καβάλας-Πρίνου και Κεραμωτής-Λιμένα».

«Οι μετακινήσεις των πολιτών», επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου, «τόσο από την Καβάλα όσο και τη γειτονική Ξάνθη από και προς το νησί της Θάσου είναι καθημερινές. Το γεγονός αυτό αυξάνει τους κινδύνους της διασποράς του ιού και κατ’ επέκταση της μετάδοσής του στους κατοίκους του νησιού με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στην περίπτωση που πρέπει να μεταφερθούν ή να νοσηλευτούν. Το Κέντρο Υγείας του νησιού μπορεί να είναι σε άριστη οργανωτική επάρκεια, πλην όμως η δυναμική του παραμένει περιορισμένη. Για τους λόγους αυτούς πρέπει όλοι να επιδείξουν συλλογική ευθύνη και να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τους κατοίκους του νησιού από τη διασπορά του ιού».

Από το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020 η Καβάλα, μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και την Ξάνθη, μπαίνει σε καθεστώς μερικού lockdown με την εφαρμογή όλων των μέτρων τα οποία έχουν ανακοινωθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του από την προηγούμενη εβδομάδα είχε απευθύνει εκ νέου έκκληση προς όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι «τα όπλα μας (σωστή χρήση μάσκας, αυστηρή τήρηση των αποστάσεων με αποφυγή συγχρωτισμού, πολύ καλή υγιεινή των χεριών) μέχρι την πολυπόθητη έλευση του ασφαλούς και αποτελεσματικού συνάμα εμβολίου δυστυχώς είναι λίγα, αλλά ευτυχώς ουσιαστικά».

Χαμηλά στη λίστα της αθροιστικής επίπτωσης κρουσμάτων το νησί

Όσον αφορά την αθροιστική επίπτωση κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους στις Περιφερειακές Ενότητες της Ελλάδας, το νησί της Θάσου βρίσκεται στις 3 τελευταίες θέσεις (εξαιρουμένου του Αγίου Όρους), με τη Ροδόπη, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στις 3 πρώτες θέσεις, κάτι που οδήγησε και στο ολιγοήμερο lockdown.

Δείτε τον πίνακα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ