Είναι επίσημο: Πανεθνικό lockdown μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου [βίντεο]

Συνέντευξη Τύπου Κυριάκου Μητσοτάκη και Σωτήρη Τσιόδρα - Γιατί ελήφθη τώρα αυτό το μέτρο - Ποιες οι διαφορές με το lockdown της Άνοιξης

Τα νέα μέτρα για την επιδημία του κορονοϊού τα οποία θα περιλαμβάνουν και την επιβολή πανεθνικού lockdown, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, θα απαντήσει και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε lockdown σε όλη τη χώρα για 3 εβδομάδες, από το πρωί του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

«Επέλεξα σήμερα έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και είμαι εδώ μαζί με τον καθηγητή Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις είναι τα επιστημονικά δεδομένα» ξεκίνησε ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι υπάρχουν ερωτήματα και στεναχώρια και αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις. Θα προσπαθήσω και εγώ και ο κ. Τσιόδρας να δώσουμε πειστικές απαντήσεις», συνέχισε.

«Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια. Είμαστε μια ομάδα και αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που δείξαμε στην πρώτη φάση της πανδημίας πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα σήμερα, γιατί αυτά πρέπει να λάβω υπόψη μου και δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και λαμβάνω εγώ την ευθύνη» σημείωσε.

«Από τις 6 το πρωί του Σαββάτου» ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, «μπαίνουμε σε lockdown για τρεις εβδομάδες, που θα μοιάζει, αλλά δεν θα είναι ίδιο με αυτό του Μαρτίου. Επανενεργοποιούνται τα SMS, ανοιχτά σούπερ μάρκετ και δομές υγείας» υπογράμμισε. Νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα μείνουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.




«Γιατί τα μέτρα τώρα; Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Το είδαμε σε επίπεδο συνολικό των κρουσμάτων. Είδαμε αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, μια άσχημη αναλογία εισαγωγών-εξιτηρίων στα νοσοκομεία. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, θα έπρεπε να δεχθούμε σε 10 ημέρες πάνω από 1.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους οι 150 θα έπρεπε να οδηγηθούν στις ΜΕΘ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσουν στις 15:00 ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ στις 18:00 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Τσιόδρας: 170 νέες εισαγωγές ανά ημέρα

Μετά τον πρωθυπουργό τον λόγο πήρε ο καθηγητής επιδημιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ο οποίος παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας που κατέστησαν αναγκαίο το νέο lockdown.

Παρουσιάζοντας μια σειρά σχεδιαγραμμάτων, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος είπε ότι «ποτέ ξανά στην ιστορία της Ελλάδας, δεν είχαμε πάνω από 1.600 νοσηλευόμενους από πνευμονία».

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για κατά μέσο όρο 170 νέες εισαγωγές ανά ημέρα.

Τις τελευταίες 7 ημέρες περισσότερα από 1.000 άτομα άνω των 65 ετών, «στην ηλικία δηλαδή που κατά κάποιο τρόπο κλιμακώνεται ο κίνδυνος», έχουν αναγνωριστεί ως κρούσματα κορονοϊού. «Αυτό από μόνο του είναι καθοριστικό» είπε ο κ. Τσίοδρας και εξήγησε: «Με βάση τα ελληνικά δεδομένα, υπολογίζουμε πλέον με μαθηματικές εκτιμήσεις, ανάλογα με την ηλικία του ανθρώπου που πάσχει από κορονοϊό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή ακόμα να μπει σε ΜΕΘ» και αυτήν τη στιγμή η πιθανότητα για έναν άνδρα άνω των 75 ετών με κορονοϊό είναι σημαντική. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίοδρας παρουσίασε τα αριθμητικά δεδομένα για τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται. «Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ που γίνονται» με μέσο όρο πάνω από 19.000 τεστ την ημέρα και επιπλέον 3.000 rapid τεστ, ενώ προγραμματίζονται και αυτοματοποιημένοι έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια.

Από τα τεστ που διεξάγονται είναι «χαρακτηριστική η άνοδος στη θετικότητα των τεστ που ξεπερνάει το 9%», σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως όταν το συνεκτιμήσει αυτός κανείς με την επιθετικότητα του ιού στη χώρα, πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι 1 στους 10 με συμπτώματα αυτήν τη στιγμή έχει μολυνθεί με κορονοϊό.