Κορονοϊός: Η «ακτινογραφία» των ΜΕΘ στην Ελλάδα. Ποια είναι η κατάσταση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Αναλυτικά σε αριθμούς: Πόσες κλίνες είναι διαθέσιμες, πόσες είναι κατειλημμένες - Ποια είναι η «εικόνα» σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας

Ένα βήμα πριν το… κόκκινο φαίνεται πως βρίσκεται η κατάσταση τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε όλη τη χώρα, με την κυβέρνηση και τις υγειονομικές Αρχές της χώρας να παρακολουθούν στενά τα στοιχεία του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

Η πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας ήταν άλλωστε και ο λόγος που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για καθολικό lockdown τριών εβδομάδων.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται μια αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία -που στη συνέχεια θα μειωθούν καθώς θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα που ετέθησαν σε εφαρμογή το πρωί του Σαββάτου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.063 ΜΕΘ, εκ των οποίων 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από τις 643 non-Covid ΜΕΘ, οι 475 είναι κατειλημμένες ενώ κενό είναι ένα 26% (168 κλίνες).

Από τις 420 ΜΕΘ που προορίζονται για ασθενείς με Covid, είναι κατειλημμένες 259 ενώ το 38% (161 κλίνες) είναι κενές.

Σε χειρότερη «μοίρα» η Βόρεια Ελλάδα. Η περίπτωση της Καβάλας

Η κατάσταση είναι ασφυκτική στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς οι ΜΕΘ Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124. Εξ αυτών, μόλις 31 είναι κενές (25%) ενώ 93 είναι κατειλημμένες.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Κωνσταντίνο Κλειτσιώτη, μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020, 22 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στον 5ο όροφο του Νοσοκομείου μας, στην ειδική «κορονο-κλινική» που έχει διαμορφωθεί και η οποία διαθέτει 40 κλίνες, με επιπλέον 38 κλίνες στον 3ο όροφο να είναι «έτοιμες» να υποδεχθούν ασθενείς με Covid-19 εφόσον χρειαστεί.

Το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, επίσης, ετοίμασε 12 κλίνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για ασθενείς με Covid-19, με 3 από αυτές να είναι σήμερα κατειλημμένες, οι δύο από ασθενείς προερχόμενους από τις Σέρρες και έναν ασθενή από την Καβάλα.

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘCOVID είναι σήμερα 168. Από αυτές, 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%). Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘΜΑΦΜΕΛθάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 442
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 186
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 398
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 561
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 189
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 172
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 24
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 87