Μια Καβαλιώτισσα διακρίνεται για τη δράση της κατά του ρατσισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Την ώρα που οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ διαδέχονταν η μία την άλλη, δύο μαθήτριες αποφάσισαν να ενισχύσουν τον αγώνα κατά του ρατσισμού, χωρίς να φανταστούν ότι η πρωτοβουλία τους θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση

Δύο μαθήτριες βρίσκονται μπροστά στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο για την αναγνώριση του έργου τους υπέρ της ενότητας και κατά του ρατσισμού… Τι προηγήθηκε, όμως, πριν από αυτήν την αναγνώριση και πώς ξεκίνησε η δράση των νεαρών κοριτσιών;

Όλα ξεκίνησαν ως εξής: Δύο ομογενείς μαθήτριες, την ώρα που οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Αμερικής διαδέχονταν η μία την άλλη, αποφάσισαν να ενισχύσουν τον αγώνα κατά του ρατσισμού με τον δικό τους τρόπο, χωρίς ποτέ τους να φανταστούν ότι η πρωτοβουλία τους θα είχε τόσο μεγάλη απήχηση και θα λάμβανε τόσο μεγάλες διαστάσεις.

Πρόκειται για την Ελένη Ευκαρπίδη, κόρη του Κώστα Ευκαρπίδη με καταγωγή από τους Φιλίππους Καβάλας, μόνιμου κατοίκου Νέας Υόρκης και αντιπροέδρου του Συλλόγου Νομού Καβάλας Νέας Υόρκης «Φίλιπποι» και  την Αφροδίτη Δημοπούλου, κόρη του Τομ και της Δρ. Μαρίας Δημόπουλου (το γένος Μπρούντζα) με καταγωγή από τον Μύτικα Αιωτολοακαρνανίας και την Κάλυμνο, μαθήτριες της 3ης Λυκείου του «Paul D. Schreiber High School and» στο Port Washington του Λονγκ Άϊλαντ, οι οποίες λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του George Floyd στα χέρια της Αστυνομίας ίδρυσαν τον οργανισμό “L.E.R.A. Bracelets” και έκαναν τα πρώτα σχέδια για τα βραχιόλια με τα ενωμένα χεράκια, σύμβολο της συμφιλίωσης.

Και δεν ασχολήθηκαν μόνο με τον σχεδιασμό και την παραγωγή των βραχιολιών, αλλά και με την διάθεσή τους και την επιλογή των μη κερδοσκοπικών οργανισμών που ασχολούνται με την καταπολέμηση του ρατσισμού. Έτσι ίδρυσαν την εταιρεία L.E.R.A. (Learn, Educate, Respond, Act) που σημαίνει Μάθηση-Διαπαιδαγώγηση-Ανταπόκριση-Δράση, η οποία αποτέλεσε το «όχημα» για τη διάθεση των βραχιολιών και την ευαισθητοποίησή του κοινού.

Εν τω μεταξύ μέσω της ιστοσελίδας και των μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κίνημα, να πυροδοτήσουν τον διάλογο για την πάταξη του ρατσισμού και την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτιών. Οι πρόσφατες πράξεις μίσους στο Πορτ Ουάσινγκτον έφεραν έντονα στο προσκήνιο την πρωτοβουλία της Ελένης και της Αφροδίτης και έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους.

Μέχρι στιγμής κατάφεραν να πωλήσουν 300 βραχιόλια και κάθε δολάριο διατίθεται για την ενίσχυση μη κερδοσκοπικών οργανισμών, που επιλέγουν οι ίδιες με μεγάλη σχολαστικότητα. Η πρωτοβουλία τους προκάλεσε τον ενθουσιασμό των ηγετών και των μελών της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον, των δασκάλων και των προπονητών, διότι η Ελένη και η Αφροδίτη μεγάλωσαν στους κόλπους της μεγαλωνύμου κοινότητας.

Τα κορίτσια είναι δραστήρια μέλη της GOYA (Ελληνορθόδοξη Νεολαία Αμερικής), αγωνίζονται με την ομάδα βόλεϊ του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Port Washington και έχουν αποφοιτήσει από το ελληνικό σχολείο της κοινότητας.

«Δεν περιμέναμε να έχουμε τόση επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο. Ξεκινήσαμε με την βοήθεια μερικών φίλων και τώρα έχουμε παραγγελίες όχι μόνο από την Νέα Υόρκη, αλλά από όλη την Αμερική, ακόμη και από το Τέξας! Όλοι μας λένε πως θέλουν να βοηθήσουν, γιατί είναι σημαντικό να μονιάσει η χώρα και να αποτραπούν οι ενέργειες και οι πράξεις μίσους», αναφέρει η Ελένη Ευκαρπίδη στο anamniseis.net.

«Έπρεπε να κάνουμε κάτι, κουραστήκαμε να ακούμε πράγματα που διχάζουν τον κόσμο. Όταν φοράς ένα βραχιόλι με δυο χέρια ενωμένα σαν σύμβολο, το μόνο που σκέφτεσαι είναι ότι πρέπει να ακούς και να σέβεσαι τη γνώμη του άλλου. Κανείς δεν έχει όλες τις απαντήσεις», πρόσθεσε η Αφροδίτη Δημοπούλου.

Ερωτηθείσες για τα επόμενα βήματά τους και μελλοντικά τους σχέδια η Ελένη Ευκαρπίδη απάντησε: «Θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια και όπου μας βγάλει. Μπορεί να προσθέσουμε και άλλα είδη προς πώληση, να διοργανώσουμε συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες. Να βοηθήσουμε σημαντικούς οργανισμούς να πετύχουν τους στόχους τους. Το Innocent Project, το Campaign Zero και το National Police Accountability Project είναι αξιόλογοι οργανισμοί που χρειάζονται στήριξη».

Η Αφροδίτη Δημοπούλου από την πλευρά της δήλωσε: «Πιστεύουμε στο μήνυμα που στέλνουμε και στον αγώνα μας. Όσο ανταποκρίνεται ο κόσμος τόση δύναμη παίρνουμε και εμείς. Θα απευθυνθούμε και σε άλλους φορείς, είμαι σίγουρη πως θα μας στηρίξουν ακόμη περισσότερο οι Έλληνες της Νέας Υόρκης, τους χρειαζόμαστε».

Σημειώνεται ότι οι οικογένειες Ευκαρπίδη και Δημοπούλου γνωρίστηκαν όταν η Ελένη και η Αφροδίτη άρχισαν τα μαθήματα στο Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο της κοινότητας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον και η γνωριμία μετατράπηκε σε φιλία.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την προσπάθεια της Ελένης και της Αφροδίτης μπορούν να το κάνουν μπαίνοντας εδώ.

*Πηγή: anamniseis.net